ΕΝΦΙΑ: Στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά, τα λάθη,οι προθεσμίες

Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το Taxisnet,νωρίτερα από ότι είχε ανακοινώσει,αφορούν περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με οικόπεδα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στα νέα εκκαθαριστικά περιλαμβάνονται οι διορθώσεις και οι υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπονται από την τροπολογία που ψηφίστηκε προ ημερών.

 

Αυτά θεωρούνται τα τελεσίδικα, οι εκκρεμότητες αφορούν  περιπτώσεις  όπου οι ιδιοκτήτες θα υπαχθούν ξανά σε νέα εκκαθάριση για να τύχουν εκπτώσεως 50% στον ΕΝΦΙΑ, ως χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρίες.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν γίνει οι διορθώσεις και στα μη ηλεκτροδοτούμενα, ξενοίκιαστα διαμερίσματα που αφορά σε περίπου 700.000 ιδιοκτήτες.

Στον επόμενο μήνα τοποθετείται και η μείωση του φόρου για τις μικρές τουριστικές μονάδες, δηλαδή για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πάντως, σύμφωνα με φοροτεχνικούς π εφόσον διαπιστωθεί κάποιο λάθος στα στοιχεία, τα οποία έχουν αναρτηθεί, σημαίνει ότι δεν θα έχουν καταχωρηθεί σωστά από τους ίδιους τους φορολογούμενους τα στοιχεία του Ε9.

 

Οι χρήστες του Taxisnet, θα διαπιστώσουν ότι προστέθηκε μια νέα υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα και στα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες να εντοπίσουν μέσω Taxisnet αν έχει «περάσει» στο σύστημα η όποια πληρωμή έχουν κάνει μέχρι τώρα για τον ΕΝΦΙΑ.

Η εφαρμογή θα φανεί χρήσιμη κυρίως στους φορολογούμενους που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis και χρησιμοποιούν τους κωδικούς της συζύγου ή του συζύγου. Ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες οι γρίφοι για τον ΕΝΦΙΑ λύνονται σε επτά απλά βήματα.

Σύμφωνα με τον οδηγό που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την λύση των γρίφων του ΕΝΦΙΑ είναι:

1. Να ελέγξετε τις αναγραφόμενες φορολογητέες αξίες των ακινήτων που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό.

2. Να αναζητήσετε την αιτία της υπερχρέωσης πρώτα στα οικόπεδα.

3. Να ελέγξετε εάν υπολογίστηκε ή όχι έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα.

4. Να τσεκάρετε και τι γίνεται με τους φόρους στα αγροτεμάχια.

5. Ελέγξτε εάν έχετε κάνει κι άλλα λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων σας και εξαιτίας τους έχει «φουσκώσει» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

6. Να προσέξετε εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα αν τα έχετε δηλώσει στο Ε9.

7. Να ακολουθήσετε τις διαδικασίες που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών για να μειώσετε τις υπέρογκες χρεώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα