Μείωση επιτοκίων από τον Ντράγκι, τι σημαίνει για τα δάνεια

Σημαντικές και επιτέλους προς το καλύτερο για την τσέπη μας αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την απόφαση  μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ντράγκι.

Ο κ. Νίκος Γεωργικόπουλος, ειδικός ερευνητής-αναλυτής  χρηματοοικονομικών και επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης απάντησε αναλυτικά στο δελτίο ειδήσεων του Star για τις επιπτώσεις της απόφασης Ντράγκι:

Τι σημαίνει η απόφαση  Ντράγκι;

Ήταν μια ιστορική απόφαση,  κανείς δεν περίμενε την πτώση σε αυτά τα επίπεδα, ούτε οι αγορές το περίμεναν. Αυτό σημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μεγαλύτερη ρευστότητα εφόσν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές τράπεζες περάσουν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τους στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις ανάγκες για νέα δάνεια.

Για το αν μπορούν να μην παράσχουν ρευστότητα οι τράπεζες:

Ο Ντράγκι έκανε κάτι πάρα πολύ έξυπνο, χρησιμοποίησε και συμβατικά και αντισυμβατικά «όπλα». Τα συμβατικά ήταν μείωση του συμβατικού επιτοκίου. Το αντισυμβατικό  είναι ότι αυτούς που «παρκάρουν» τα χρήματα τους τιμωρεί . Πρέπει τώρα οι τράπεζες των χωρών που έχουν προβλήματα, όπως στην ελληνική οικονομία, να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για προσωρινά και τεχνητά μέτρα για να κινηθεί το χρήμα στην αγορά. Μετά θα «μαζευτεί» το χρήμα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένα αιφνιδιαστικό και πολύ καλό μέτρο και για τις αγορές.

Αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των δανείων;

Αυτό είναι το πρώτο και κυριότερο που σημαίνει η απόφαση

Πρακτικά τι σημαίνει για τη ρευστότητα αυτό;

Σημαίνει ότι εκεί που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα λόγω των συνθηκών στις αγορές να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες  περιουσιακών στοιχείων οι επενδυτές, θα μπορέσουν τώρα να προχωρήσουν σε αυτές,  λόγω μεγαλύτερης ρευστότητας από τις τράπεζες,  σα να τυπώθηκε χρήμα.     

Τι συμβαίνει με το ευρώ;

Ήδη πέφτει το ευρώ που σημαίνει ότι οι αγορές ελληνικών προϊόντων γίνονται πιο ανταγωνιστικές και θα επηρεάσει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, αφού θα πληρώνουμε λιγότερο επιτόκιο και θα υπάρχει φθηνότερος δανεισμός

Θα μειωθεί το επιτόκιο στους δανειολήπτες;

Οι τράπεζες θα πιεσθούν σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναγκαστούν από τις συνθήκες να το κάνουν. Άλλωστε θα τιμωρούνται με χαμηλή απόδοση αν δεν διοχετεύσουν  τα χρήματα στην αγορά.    

Θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει πιο σύντομα στις αγορές;

Δεν ξέρουμε αν θα βγει πιο σύντομα, αλλά θα βγει πιο εύκολα.            

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα