Ρεκόρ αιτήσεων στη MIG και οι αντιδράσεις για τις προσλήψεις

Αδεια... απογείωσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνοντας το νέο αναθεωρημένο σχέδιο για την πώληση της εταιρείας και με αυτό τον τρόπο ξεκινούν ουσιαστικά οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στις Ολυμπιακές Αερογραμμές υπό τη Μarfin Ιnvestment Group (ΜΙG).

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης δεν εγείρει ανησυχίες για θέματα κρατικής ενίσχυσης». Εκτίμησε επίσης ότι η πώληση διευκολύνει την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών και των περιουσιακών στοιχείων της Olympic Airways Services.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η εξαγορά πρέπει να εγκριθεί επίσης από το Δ.Σ. της ΜΙG, από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συνεδριάσει πιθανότατα την Πέμπτη, και τέλος από τη Βουλή. Εως τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ολυμπιακή θα έχει μεταβιβαστεί 100% στην ΜΙG, οπότε και θα αρχίσει η εκκαθάριση των παλαιών εταιρειών της Ο.Α.

Στο μεταξύ, δημοσιεύονται αγγελίες για την πρόσληψη προσωπικού πολλών ειδικοτήτων για την αεροπορική εταιρεία, ενώ εκφράζεται πρόθεση για αγορά νέων αεροσκαφών. Εκτός από τις αγγελίες στον Τύπο η MIG θα εξετάσει τους φακέλους περίπου 6.000 εργαζομένων της Ο.Α. προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα παραμείνουν στη νέα εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη διαδικασία αυτή. Ο πρόεδρος της Ενωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγόρης Κωνσταντέλος τονίζει ότι τέτοιου είδους προκηρύξεις είναι πρώιμες και ίσως εχθρικές για τους εργαζομένους, ενώ τα σωματεία των εργαζομένων τονίζουν ότι οι συζητήσεις για πρόσληψη πρέπει να γίνουν συλλογικά και όχι κατά μόνας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν κάθε ειδικότητα από το Ιnternet στο δικτυακό τόπο www.marfininvestmentgroup.com. Οι αιτήσεις και τα βιογραφικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση hr.newaircarrieroperations@marfingroup.gr έως τις 24 Μαρτίου 2009.

Στελέχη του ομίλου της ΜΙG επεξεργάζονται το επιχειρησιακό σχέδιο της νέας Ολυμπιακής, ενώ φέρεται να προγραμματίζονται άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ για το ξεκίνημα της νέας εταιρείας.

Η ιστοσελίδα της MIG δέχθηκε από το πρωί μέχρι το μεσημέρι περισσότερες από 12.000 επισκέψεις ενδιαφερομένων και παράλληλα έσπασε το τηλεφωνικό κέντρο του ομίλου από ενδιαφερόμενους για εργασία, προς αναζήτηση πληροφοριών. Αρκετοί, μάλιστα, προχώρησαν από την πρώτη μέρα ακόμα και στην κατάθεση αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ομίλου.

Η MIG θα προχωρήσει σταδιακά σε συνολικά 4.000 προσλήψεις, 2.000 άτομα για το πτητικό έργο (πιλότους, ιπταμένους συνοδούς και συναφείς υποστηρικτικές ειδικότητες) και από 1.000 άτομα για την επίγεια εξυπηρέτηση και την τεχνική βάση. Η προκήρυξη των ειδικοτήτων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με προθεσμία υποβολής της που θα ανακοινώνεται κάθε φορά και θα είναι περίπου 3 εβδομάδες από την ανακοίνωση. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέσω του Διαδικτύου.

Για εχθρική πράξη έκαναν λόγο οι πιλότοι της Ολυμπιακής, αναφερόμενοι στην αγγελία για προσλήψεις της MIG. Οι πιλότοι τονίζουν ότι κανένας δεν θα σπεύσει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και η αντίδραση θα είναι συντεταγμένη. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το σωματείο, για να λάβει αποφάσεις.

Η ΕΧΠΑ ανακοίνωσε ότι κανένας χειριστής δεν θα γίνει βορά στις διαθέσεις της νέας ιδιοκτησίας, αλλά ενωμένοι θα προασπίσουν τις θέσεις που δικαιούνται.

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μ.Κανδυλάκης επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται ερήμην των εργαζομένων, καθώς υπάρχουν ανοιχτά εργασικά ζητήματα.

Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης υπενθύμισε: «Για τους εργαζόμενους υπάρχει απόλυτη κάλυψη, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε με μεταφορά σε άλλους τομείς του Δημοσίου».

Ακόμη, σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι η νέα ιδιοκτησία θα χρησιμοποιήσει αρκετούς από τους σημερινούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής και αυτό άλλωστε είναι φυσικό, διότι έχουν γνώση, εμπειρία και προϋπηρεσία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

Espresso News
Σχολιάστε το άρθρο: