Κομισιόν: Αυξήστε φόρους σε περέλαιο, ρεύμα και αέριο

Σοκ προκαλούν οι συστάσεις της Κομισιόν να αυξηθούν οι φόροι στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο κίνησης που θα ανεβάσει αυτομάτως και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της βενζίνης.

Η Κομισιόν σε έκθεση της αναφέρει ότι κακώς η Ελλάδα μείωσε τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης και έδωσε πλεονέκτημα στην κατανάλωση του έναντι της βενζίνης. Παράλληλα τονίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και οι ευπαθείς ομάδες να ενισχυθούν απευθείας.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται την στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει πρόταση στην τρόικα για την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί για το επίδομα θέρμανσης φέτος. Σύμφωνα με το euro2day.gr, η κυβέρνηση υπέβαλλε την πρόταση για μείωση κατά 15% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ή μείωση από τα 330 ευρώ στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Αν περάσει το αίτημα, το οποίο... από χέρι είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει ενστάσεις, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει κατά 4 λεπτά το λίτρο για όλους. Επιπρόσθετα οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα μπορούν να προσδοκούν μείωση της τιμής στα 91 -92 λεπτά το λίτρο, όσο δηλαδή ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα διευρυνθούν και παράλληλα σχεδιάζεται να λάβουν προκαταβολικά το ένα τέταρτο της αυξημένης επιστροφής των 34-35 λεπτών το λίτρο (από 28 λεπτά πέρυσι).

Το θέμα του επιδόματος θέρμανσης εξετάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Μαυραγάνη και Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

Real.gr
Σχολιάστε το άρθρο: