Ποιά είναι η καλύτερη σύνδεση στο Internet; Του γείτονα!

«Τι θα ήμουν χωρίς... τον γείτονά μου;» Η Δώρα ήταν πανευτυχής με το νέο laptop που αγόρασε - θα το πληρώνει βέβαια για πολλούς μήνες ακόμα, «αλλά δε βαριέσαι»... Το μόνο που της έμενε ήταν να διαλέξει κάποιο από τα πακέτα σύνδεσης με το Ιντερνετ όταν... «Ξαφνικά, συνδέθηκε μόνο του! Προφανώς, κάποιος ένοικος της πολυκατοικίας είχε ασύρματο Ιντερνετ που το είχε αφήσει ξεκλείδωτο. Φαντάστηκα ότι σε λίγες μέρες θα το καταλάβαινε και θα φρόντιζε να ασφαλίσει τη σύνδεσή του, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Τέσσερις μήνες τώρα έχω δωρεάν Ιντερνετ 24 ώρες το 24ωρο».

Οπως όλα δείχνουν, την ώρα που αυξάνεται αλματωδώς η χρήση των hot spots, των σημείων, δηλαδή, όπου μπορεί να γίνει πρόσβαση σε δημόσιο δίκτυο Ιντερνετ (έχουν ξεπεράσει τις 5.300 οι συνδέσεις στα τέσσερα τέτοια σημεία της Αθήνας), αυξάνονται εξίσου και οι «υποκλοπές» των ασύρματων δικτύων της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, πάνω από το 15% των χρηστών του Διαδικτύου έχουν να ευχαριστούν το... γείτονα για το καθημερινό σερφάρισμά τους.

Στην αρχή, το γεγονός είχε αποδοθεί στην έλλειψη ενημέρωσης για τους τρόπους προστασίας από τους ανεπιθύμητους χρήστες. Συνεχώς όμως φαίνεται να κερδίζει έδαφος η τάση που θέλει τους κατόχους ασύρματου Ιντερνετ να το αφήνουν επίτηδες «ανοιχτό» και... όσοι πιστοί ας προσέλθουν. «Γιατί να μένει η σύνδεση ανενεργή ενώ μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον άλλο;», φαίνεται ότι σκέφτονται.

Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, η ανταλλαγή... megabytes έχει λάβει μορφή κινήματος! Εχουν δημιουργηθεί άτυπα τοπικά δίκτυα, κάτι σαν «ιντερνετικά κοινόβια» στα οποία οι γείτονες μοιράζονται μία σύνδεση στο Ιντερνετ, γεγονός που, όπως έχει βρεθεί, βοηθάει και στη σύσφιγξη των σχέσεών τους.

Ωστόσο, όπως συνιστούν οι ειδικοί, ακόμα κι αν νιώθουμε... ανοιχτόκαρδοι, καλό είναι να λαμβάνουμε κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, εφόσον δεν μπορούμε να ελέγχουμε τι είδους χρήση γίνεται από τους «συνιδιοκτήτες» της σύνδεσης, να ενεργοποιήσουμε το firewall του υπολογιστή μας. Ως «υποκλοπείς» από την άλλη, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην «κλέβουμε» bandwith σε ώρες αιχμής ή να μην «κατεβάζουμε» βαριά αρχεία.

Υπάρχουν, πάντως, και άλλα προβλήματα... Οπως γράφει χρήστης σε διαδικτυακό φόρουμ, «ο υπολογιστής μου συνδέεται με τον γείτονα μόνο στο μπαλκόνι - τι θα κάνω όταν χειμωνιάσει;»

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

madata.gr
Σχολιάστε το άρθρο: