Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις για τα ομόλογα που εξαιρέθηκαν του PSI

Το θέμα της πληρωμής ή μη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ενταχθεί στη διαδικασία του PSI και λήγει την Τρίτη 15 Μαΐου θα θέσει στους πολιτικούς αρχηγούς εντός του Σαββατοκύριακου ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες για το θέμα αυτό με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος και του παρέδωσε εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση είναι υπέρ του να πληρωθεί το ομόλογο, εκτός των άλλων και γιατί η πληρωμή του δεν δημιουργεί μη αντιστρέψιμο αποτέλεσμα, κάτι που δεν ισχύει αν δεν πληρωθεί.

Αν πληρωθεί το παρόν ομόλογο, αυτό δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει να μην πληρώσει τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου, που επίσης δεν έχουν ενταχθεί στο PSI.

Αντίθετα, αν δεν πληρωθεί το ομόλογο, οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές, καθώς θα ενεργοποιηθούν ρήτρες που προβλέπουν την άμεση αποζημίωση όλων των άλλων ομολόγων, ακόμη και αυτών που λήγουν πολύ αργότερα, θα γίνουν ενδεχομένως προσφυγές στα βρετανικά δικαστήρια και γενικά θα υποστεί τις συνέπειες η επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, επειδή το θέμα είναι λεπτό και έχει και μια ηθική διάσταση, ότι δηλαδή θα πληρωθούν κερδοσκόποι που αρνήθηκαν να υπαχθούν στο PSI, ενώ κουρεύτηκαν ομόλογα τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, η τελική απόφαση είναι δύσκολη και ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εν έχει καταλήξει ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, αφού συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαμορφώσει τη θέση του, την οποία είτε θα εφαρμόσει ο ίδιος είτε θα εισηγηθεί στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα