Κύπρος: Νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στις ακτές – Πιθανή η σύνδεση με τους σεισμούς στην Τουρκία

Κύπρος: Νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στις ακτές – Πιθανή η σύνδεση με τους σεισμούς στην Τουρκία

Οι αρχές αναγνώρισαν τη φάλαινα ως το είδος ζιφιός

Φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στις βόρειες ακτές της Κύπρου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, σε ένα φαινόμενο που πιθανώς να συνδέεται με τους πανίσχυρους σεισμούς στη γειτονική Τουρκία και Συρία.

Έξι ραμφοφάλαινες εντοπίστηκαν νεκρές σήμερα, ενώ ένα κοπάδι τεσσάρων είχε βρεθεί σε παραλία χθες, ανακοίνωσε το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Τρεις από τις τέσσερις που βρέθηκαν χθες Πέμπτη οδηγήθηκαν πίσω στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ η τέταρτη πέθανε, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Δεν ήταν σαφές αν οι νεκρές φάλαινες που βρέθηκαν σήμερα περιελάμβαναν εκείνες από το κοπάδι που εντοπίστηκε χθες, που είχαν επιστρέψει στη θάλασσα, τόνισε η υπηρεσία. «Αυτά τα ζώα έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού που επηρεάζεται από τους θορύβους της θάλασσας· μπορεί να είναι στρατιωτικά γυμνάσια, υποθαλάσσιες γεωτρήσεις ή φυσικά ο σεισμός που συνέβη στην περιοχή», δήλωσε ο Γιάννης Ιωάννου από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στο τηλεοπτικό δίκτυο Sigma TV.

Οι αρχές αναγνώρισαν τη φάλαινα ως το είδος ζιφιός. Δεν παρατηρούνται συχνά στις κυπριακές ακτές. Οι ισχυροί σεισμοί της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίοι έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έγιναν αισθητοί και στο νησί της ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα