Υποσχόμενη εξέλιξη το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου - Ο στόχος τώρα, τι αλλάζει για τον EastMed

Υποσχόμενη εξέλιξη το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου - Ο στόχος τώρα, τι αλλάζει για τον EastMed

Ως πάρα πολύ θετική εξέλιξη και ιδιαιτέρως υποσχόμενη χαρακτηρίζει στο ethnos.gr το κοίτασμα φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου -και έγιναν γι’ αυτό οι σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας- ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής του τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γεωργακόπουλος.

 Αν και, όπως λέει, είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις αναφορικά με το μέγεθος του κοιτάσματος στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού θα πρέπει να περιμένουμε την ενδελεχή συνέχιση των ερευνών, για να βγάλουμε συμπεράσματα, ο κ. Γεωργακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το οικόπεδο 6 βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες περιοχές που έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα και κυρίως στο μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα. Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία ότι το πριν από λίγα 24ωρα εντοπισμένο κοίτασμα φυσικού αερίου δε θα είναι μικρής ποσότητας.

«Θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντική την ανακάλυψη. Η έρευνα θα συνεχιστεί στο μπλοκ έξι αλλά και στην υπόλοιπη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερες θετικές εξελίξεις. Ολόκληρη η περιοχή είναι πολλά υποσχόμενη και βρίσκεται πολύ κοντά με το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο, όταν εντοπίστηκε, έκανε την Κύπρο να παραχωρήσει για έρευνες οικόπεδα της δικής της ΑΟΖ. Να σημειωθεί ότι και στην προ covid-19 εποχή είχαν εντοπιστεί κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γεωργακόπουλος.

 
Κατά τον ίδιο, το επόμενο βήμα θα είναι οι εταιρείες να αποκτήσουν πλήρη γνώση για το μέγεθος των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή και αν σιγουρευτούν ότι είναι μεγάλο, θα προχωρήσουν στην εξόρυξη.

Στόχος η εξαγωγική δραστηριότητα

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ, σε περίπτωση που εντοπιστούν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή, το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού θα μπορέσει να προχωρήσει και σε εξαγωγές του.

«Αυτός ακριβώς πρέπει να είναι ο στόχος. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και έχει μικρές ανάγκες κατανάλωσης, οπότε θα μπορεί να αναπτύξει την εξαγωγική της δραστηριότητα αναφορικά με το φυσικό αέριο προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι έρευνες είναι πολύ υποσχόμενες και βγάζουν αποτελέσματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως με το δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν διαρκώς. Όταν θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα, θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά των εξαγωγικών εταιρειών», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ενισχύεται η πιθανότητα κατασκευής του EastMed
 Κατά τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, η πιθανή ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα συμβάλει σημαντικά στη λήψη απόφασης για την κατασκευή του αγωγού EastMed, με συνέπεια να βγει ιδιαίτερα ευνοημένη και η Ελλάδα.

Ο τελευταίος προβλέπεται να συγκεντρώνει το φυσικό αέριο που εντοπίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχοντας μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων να το φέρνει στην Ελλάδα και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Ειδικότερα, από την Ανατολική Μεσόγειο ο αγωγός θα φτάνει υποθαλάσσια στην Κρήτη και από εκεί επίγεια θα μεταφέρεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στη συνέχεια υποθαλάσσια θα φτάνει στη νότια Πελοπόννησο, επίγεια θα συνεχίσει μέχρι τον Πατραϊκό κόλπο και από εκεί πάλι υποθαλάσσια θα περνάει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Επί ελληνικού εδάφους θα συνεχίζει επίγεια ο αγωγός μέχρι περίπου το ύψος της Ηγουμενίτσας και από εκεί θα περνάει στην Ιταλία.

«Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενισχύσει σημαντικά και τη χώρα μας, αφού θα βοηθήσει στη λήψη απόφασης για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Όσο περισσότερο φυσικό αέριο εντοπίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο περισσότερο ενισχύεται το ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού. Αν τελικά κατασκευαστεί αυτός, θα πρόκειται για ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία και τα οφέλη θα είναι πολλά για την Ελλάδα και την Κύπρο», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Τέλος, κατά τον ίδιο η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες τυχόν εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης, αφού, αν και γίνονται ενέργειες, βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με την πρόοδο που έχει επιτελέσει στον τομέα αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα