Προεδρικό μέγαρο και βουλή ήταν τα χαρμόσυνα νέα του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Προεδρικό μέγαρο και βουλή ήταν τα χαρμόσυνα νέα του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Η κατασκευή «προεδρικού μεγάρου» και κτιρίου «εθνοσυνέλευσης» στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ένος πάρκου - κήπο του έθνους, όπως το χαρακτήρισε- ήταν τα πολυαναμενόμενα «χαρμόσυνα νέα» που είχε να ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.    

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «σύμβολα» μίας κρατικής οντότητας, υποστηρίζοντας ότι υπό αυτή την έννοια τα υφιστάμενα κτίρια είναι ακατάλληλα. Η ισχυρή «ΤΔΒΚ» πρέπει να έχει «ισχυρά σύμβολα εκπροσώπησης», ανέφερε. Μάλιστα, με έπαρση στο ύφος του και με αρκετή δόση ειρωνίας χαρακτήρισε το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «παράπηγμα (φαβέλα) που ξέμεινε από τους Άγγλους».

Σε μία ομιλία που είχε αρκετές εθνικιστικές κορώνες και ηρωικές αναφορές για την επέτειο της εισβολής, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ενοχλούνται από της ενότητα της Τουρκίας με τους Τουρκοκυπρίους. «Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και θα τους ξεμπροστιάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα κάνει σχετικές αποκαλύψεις στην ομιλία του αύριο, Τρίτη.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. «Δεν πρόκεται να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η λύση πλέον βρίσκεται στα δύο κράτη και την «κυρίαρχη ισότητα» των δύο πλευρών.

Αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις της Τουρκίας για δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου. της περιοχής

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

 Συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης και κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας έφθασε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι στα Κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκονται ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε Κύπρο και Ελλάδα η παρουσία στα Κατεχόμενα, μαζί με τον κ. Ερντογάν, του γνωστού στη χώρας μας Τούρκου τηλεοπτικού παραγωγού Ατζούν Ιλίτζαλι, που «υπογράφει» πολλές εκπομπές ριάλιτι στην ελληνική τηλεόραση.

Αμέσως μετέβη στην «Βουλή» του κατοχικού καθεστώτος, από όπου ανακοίνωσε «τα καλά νέα», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει εδώ και μερικές ημέρες.

Την ώρα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στη «Βουλή», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και το Κόμμα Αναγέννησης (YDP) έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από αυτήν.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στην υποδοχή του Τούρκου προέδρου στο αεροδρόμιο μεταξύ των συγκεντρωμένων ξεχώριζαν άτομα που κρατούσαν σημαίες του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές, δύο χώρες που φημολογείται, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ότι βρίσκονται κοντά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη «Βουλή», προβλέπεται να παρακαθίσει σε σύντομη σύσκεψη στο «Προεδρικό» και ακολούθως, το απόγευμα, να μεταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα.

Το βράδυ ο κ. Ερντογάν θα κηρύξει, μαζί με τον κ. Τατάρ, την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα «διασημοτήτων» στο πλαίσιο του «διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου».

CNN.GR

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα