Κύπρος: Καραντίνα 72 ωρών και τεστ μετά και για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα

Κύπρος: Καραντίνα 72 ωρών και τεστ μετά και για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε πρόταση που προβλέπει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 72 ωρών και τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR 72 ώρες μετά την άφιξη σε όλους τους επιβάτες που καταφθάνουν από χώρες των κατηγοριών Α και Β, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020.

Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται επιπλέον των άλλων μέτρων που είναι σε ισχύ για τους επιβάτες που καταφθάνουν στην Κύπρο ανάλογα με τη χώρα προσέλευσης. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των επιβατών από χώρες της κατηγορίας Β να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR 72 ωρών πριν την αναχώρηση και παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Υπενθυμίζεται, ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως χώρας αναχώρησης, οφείλουν να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία Β.

Διευκρινίζεται, ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης, σημειώνεται ότι το κόστος για την εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ώρες μετά την άφιξη επωμίζεται ο πολίτης.

Για την έκδοση της απόφασης, το υπουργικό συμβούλιο έλαβε υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία, που κάνουν λόγο για αυξημένη μεταδοτικότητα και επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, αλλά και τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανίχνευσή τους σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη σημερινή απόφαση ενισχύεται η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ECDC, για έλεγχο της διασποράς των νέων στελεχών στην κοινότητα, μέχρι να αξιολογηθούν επιστημονικά οι επιπτώσεις των μεταλλάξεων του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020, εφαρμόζει επιπρόσθετα μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετώντας την πολιτική του υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο επτά ημερών σε ξενοδοχεία της χώρας και την εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη και την έβδομη ημέρα από την άφιξη.

Μέσω αυτής της πρακτικής, από