Προκλητικός ο Ερντογάν από τα Βαρώσια: Οι Τουρκοκύπριοι το μόνο θύμα στο Κυπριακό

Προκλητικός ο Ερντογάν από τα Βαρώσια: Οι Τουρκοκύπριοι το μόνο θύμα στο Κυπριακό

Κάτω από καταρρακτώδη βροχόπτωση έφτασε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής (15/11). Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους. 

Παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίσστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι. 

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε». Προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ αλλά και παρέλαση η οποία ολοηκγρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο. 

 Προκλητικός Ερντογάν από Βαρώσια

«Δεν είναι δυνατή καμία συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο. Αυτή χάλασε πρώτα με την ισχύ των όπλων το 1963 και έπειτα με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας το 1974», επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Βαρώσια και συνέχισε την προκλητική του δήλωση τονίζοντας: «μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό» και αυτοί είναι «οι Τουρκοκύπριοι που αγνοούνται εδώ και χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί». 

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε, το μεσημέρι της Κυριακής, στα κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 

Η επίσκεψή του καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τα τουρκικά ΜΜΕ που κατέγραφαν κάθε βήμα του Τούρκου πρόεδρου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη για την «επέτειο σύστασης» του ψευδοκράτους. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος «Κωνσταντινούπολη» στις 12.30 (ώρα Κύπρου) κι έγινε δεκτός με μία πανηγυρική τελετή από τον Ερσίν Τατάρ.

«Δεν θα ανεχτούμε πλέον άλλα διπλωματικά παιχνίδια»

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία «εγγυήτρια χώρα». «Ούτε εμείς αλλά ούτε και η ΤΔΒΚ θα ανεχτούμε πλέον άλλα διπλωματικά παιχνίδια», είπε. 

Αναφερόμενος δε στο άνοιγμα στην Αμμόχωστο, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο «στόχος του βήματος με τα Βαρώσια δεν είναι για να δημιουργήσει νέα θύματα, αλλά για να εξαλείψει την υπάρχουσα κατάσταση της θυματοποίησης» και πρόσθεσε ότι «μια νέα εποχή, επωφελής για όλους, θα ξεκινήσει στα Βαρώσια». 

«Υποστηρίζουμε ότι η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ξανά μία λεκάνη ειρήνης, αλλά οι προσπάθειές μας καλής θέλησης δεν ανταμείφθηκαν», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καμία εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να παράξει ειρήνη και σταθερότητα, αν σε αυτή δεν συμμετέχει με δίκαιο τρόπο η χώρα μας και η ΤΔΒΚ», δήλωσε και επανέλαβε την απόφαση της χώρας του να προστατεύσει «τα δικαιώματά μας στην Aνατολική Μεσόγειο».

«Πρωταρχική μας επιλογή είναι να επιλύουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου»,είπε. «Δεν δίνουμε κανένα χέρι σε κανέναν. Προσπαθούμε απλώς να αποτρέψουμε το ελληνοκυπριακό δίδυμο να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας», σημείωσε.«Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να μας φέρει σε ένα κοινό επίπεδο», ανέφερε. «Επιθυμία μας είναι η ΕΕ να μην αφήσει το χέρι μας», κατέληξε.