Κύπρος: Άνοιξε η πύλη για το παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια

Κύπρος: Άνοιξε η πύλη για το παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια

Άνοιξε το μεσημέρι το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων.

Το άνοιγμα τμήματων των Βαρωσίων είχε εξαγγελθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ.

Άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, ο οποίος βρισκόταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει.

Δεν ζητήθηκαν έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία.

 

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η τελετή για το μερικό άνοιγμα της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού θα λάμβανε χώρα σήμερα, Πέμπτη, το πρωί στις 11.00, ωστόσο λίγο αργότερα η ώρα έναρξης της σχετικής εκδήλωσης σε 16.00. Πριν από λίγο το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους απαγόρευσε την εν λόγω τελετή.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την απαγόρευση οποιασδήποτε τελετής ή δηλώσεων και την άμεση τηλεοπτική μετάδοση αυτής από την περιοχή των Βαρωσίων ή στα περίχωρα, ενημερώνοντας σχετικά την «γενική διεύθυνση αστυνομίας» και τον «δήμο» Αμμοχώστου.

Στη σχετική ανακοίνωση της απόφασης σημειώνεται ότι λήφθηκε ομόφωνα και κατόπιν παραπόνου που κατέθεσε ενώπιον του «συμβουλίου» ο δικηγόρος, Αλί Τουντστασλί, συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Σερντάρ Ντενκτάς.

Το «συμβούλιο» αναφέρει ότι η διενέργεια τελετής ανοίγματος των κλειστών Βαρωσίων κατά τη διάρκεια του «εκλογικού χρονοδιαγράμματος» ενόψει των «προεδρικών εκλογών» της 11ης Οκτωβρίου, απαγορεύεται με βάση το άρθρο 80 του «νόμου περί εκλογών και δημοψηφισμάτων».

Να σημειωθεί ότι χθες το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» είχε εκδώσει απόφαση με την οποία είχε σημειώσει ότι για όσους αντιβαίνουν αποφάσεις του «συμβουλίου», τόσο άτομα, όσο και «θεσμοί», διαπράττουν αδίκημα και θα υπόκεινται στο «νόμο» για την επιβολή ποινής.

Το πρωί, την περιοχή συνεχίζονταν οι εντατικές προετοιμασίες και εργασίες των συνεργείων του λεγόμενου δήμου της Αμμοχώστου.

Μέχρι στιγμής έχει ανανεωθεί το οδόστρωμα και έχουν απομακρυνθεί μπάζα από τα σημεία των Βαρωσίων, όπου θα αποκτήσει πρόσβαση το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανοίγει τμήμα της παραλίας στο Βαρώσι, όπως εξαγγέλθηκε προχθές σε διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.

Τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι, ενώ το ζήτημα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα.    

Ο Τατάρ ζητά πρόωρες «εκλογές»

Τη στιγμή που συνεχίζονταν οι προετοιμασίες στα Βαρώσια, ο κ. Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στην «Haber Kıbrıs», επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τις γνωστές θέσεις του για σειρά ζητημάτων. Ο κ. Τατάρ, επίσης, εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόσυρση του Κουντρέτ Όζερσαϊ και του κόμματος του από την «κυβέρνηση». Παράλληλα, ο «Πρωθυπουργός» ανακοίνωσε ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υποστηρίζει την ιδέα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών». 

Στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο οδόφραγμα της πόλης, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο σημείο ελεύθερης διέλευσης πριν την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα