Ισχυρές εκρήξεις στα Κατεχόμενα. Άγνωστο αν συνετρίβη πύραυλος ή αεροσκάφος

Ισχυρές εκρήξεις στα Κατεχόμενα.  Άγνωστο αν συνετρίβη πύραυλος ή  αεροσκάφος

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα κατεχόμενα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας, όπου συνετρίβη απροσδιόριστης ταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν είτε αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο, ή πύραυλος, πάντως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο έδαφος, σύμφωνα με τουρκοκύπριους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη Συρία.

Αξιωματούχοι εξετάζουν τα συντρίμμια στον τόπο της συντριβής, στην περιοχή που αποκαλείται από τις αρχές στα κατεχόμενα Τασκένδη - σ.σ. η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το συμβάν σημειώθηκε στον Πενταδάχτυλο, στην περιοχή Βουνό - ενώ, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Εζερσάι, τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η συντριβή.

«Τα πρώτα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά, ή κάποιο εκρηκτικό (σ.σ. πύραυλος). Οι ετικέτες και άλλα στοιχεία στα συντρίμμια θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη σύντομα», ανέφερε ο Εζερσάι.

«Κατά πληροφορίες που έλαβα από στρατιωτικούς μας, αιτία του ατυχήματος δεν ήταν» η πτώση «ελικοπτέρου» ή άλλου τουρκοκυπριακού αεροσκάφους, ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, κάτοικοι είδαν ένα φως στον ουρανό και κατόπιν ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος (...). Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται (...) με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Η Κύπρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν νωρίτερα θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 3.40 τα ξημερώματα. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές «δυνάμεις πυρόσβεσης» και δυνάμεις της λεγόμενης Αστυνομίας του ψευδοκράτους, οι οποίες αναζητούν τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς. 

Νωρίτερα αναφορές έκαναν λόγο για μεγάλη λάμψη, η οποία έγινε ορατή μέχρι το Παραλίμνι και ακολούθησε πολύ ισχυρή έκρηξη και ωστικό κύμα, το οποίο ήταν αισθητό στη Λευκωσία.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς κάνει λόγο για συντρίμμια που έχουν βρεθεί διάσπαρτα στην περιοχή ενώ το Τ/κ Genctv δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πτώσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στην περιοχή.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Hüseyin Ekmekçi στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανάρτησε φωτογραφία από τη σκηνή- όπως υποστηρίζει – με συντρίμμια αεροσκάφους στο οποίο αναγράφονται ρώσικα.

Για S-200 κάνει λόγο στρατηγός εν αποστρατεία

Λόγο για πτώση αντιαεροπορικού πυραύλου έκανε στην εκπομπή του Σιίγμα ΤV Πρωτοσέλιδο ο στρατηγός εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο που προκάλεσε αναστάτωση σε κατεχόμενα αλλά και ελεύθερες περιοχές, ο κ.Πενταράς είπε ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο από τη βόρεια Συρία εναντίων ισραηλινών αεροσκαφών τα οποία εκείνη την ώρα διενεργούσαν επίθεση κατά ιρανικών στόχων στην πόλη Χομς.

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη Χομς και στα προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον 21, μεταδίδουν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Ο κ.Πενταράς απέδωσε την πτώση είτε σε ελαττωματική κατασκευή είτε σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα οποία οδήγησαν σε εκτροπή της πορείας και πτώση στον Πενταδάκτυλο.

«Φαίνονται πτερύγια πυραύλου στη βάση του και έχει πάνω του ρωσικά γράμματα. Τέτοιους πυραύλους στην περιοχή χρησιμοποιεί η Συρία. Πρόκειται μάλλον για πύραυλο παλιάς κατασκευής, S200 που δεν έχουν και τόση αποτελεσματικότητα στη χρήση τους», είπε ο κ.Πενταράς ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα στο 100%.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία κληθείς να σχολιάσει τον κίνδυνο που προκύπτει μετά από ένα τέτοιο συμβάν σημείωσε ότι «ασφαλώς θα είχαμε θύματα εάν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή». Θα υπήρχαν ενδεχομένως και «δεκάδες νεκροί» σημείωσε ο κ.Πενταράς.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα