Η ιστορία πίσω απ’ το προσφυγόπουλο στο γνωστό γραμματόσημο

Η ιστορία πίσω απ’ το προσφυγόπουλο στο γνωστό γραμματόσημο

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με σκοπό να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου του 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης για το Καθεστώς των Προσφύγων, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Κύπρος, ως γνωστόν, έχει τη δικιά της ιστορία προσφυγιάς, λόγω της μαύρης εισβολής του 1974. Το γραμματόσημο με το προσφυγόπουλο είναι μια δημιουργία του χαράκτη Τάσσου. Με απόφαση της Κ.Δ. στις 12 Σεπτεμβρίου του 1974, επεβλήθη επιπρόσθετο ταχυδρομικό τέλος από την 1η Οκτωβρίου του 1974. Σε κάθε πακέτο, φάκελο ή άλλο ταχυδρομικό αντικείμενο τοποθετείται το προσφυγικό γραμματόσημο επιπρόσθετα με τα άλλα γραμματόσημα.

Σκοπός της επιβολής του τέλους, ήταν η ενίσχυση του ταμείου προσφύγων και η προβολή του κυπριακού προσφυγικού προβλήματος.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1974 κυκλοφόρησε το γραμματόσημο που απεικονίζει ένα μικρό κοριτσάκι γύρω από συρματομπλέγματα. Το ίδιο, κυκλοφορεί ανατυπωμένο μέχρι σήμερα.

sigmalive

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα