Άγριος καυγάς Μητροπολίτη Ταμασού και Αρχιεπισκόπου για την 29χρονη

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με αφορμή την υπόθεση της 29χρονης.

Αρχιεπίσκοπος: Εγώ θα τον καθαιρούσα

Ο Μακαριότατος ανέφερε επίσης πως «Ως εκκλησία δεν έχουμε τα μέσα που διαθέτει το κράτος και δεν έχουμε τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του το δικαστήριο. Αρχή μας είναι να περιμένουμε τα πολιτικά δικαστήρια και να πάρουμε την απόφασή μας». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπος ο ιερέας παρουσιάστηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και έπεισε την πλειοψηφία της Συνόδου για την αθωότητα του.

Ο Μακαριότατος υπογράμμισε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, καθώς «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει». Τα Δικαστήρια σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, είχαν αρκετά δεδομένα, τα οποία τον οδήγησαν στη φυλακή. Παράλληλα, κάλεσε την Ιερά Σύνοδο να είναι «προσεκτική και να μην μας συνεπαίρνει το συναίσθημα. Πρέπει να είμαστε αυστηροί και με τους κληρικούς μας και να μην κατεβάζουμε την Εκκλησία χαμηλά. Λυπούμαστε για την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά το κακό έχει γίνει».

Τέλος, ο Μακαριότατος κάλεσε τον Μητροπολίτη Ταμασού να ξανασκεφτεί το όλο θέμα και να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, προσθέτοντας πως «αν ήταν δικός μου θα επανέφερα την επ' αόριστον αργία».

«Μένω άφωνος και έκπληκτος. Δεν πιστεύω στα αυτιά μου από το τι άκουσα πριν από λίγο», ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος ανέφερε πως τα όσα εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος ως θέσεις του, ήταν οι δικές του θέσεις για το θέμα. «Να του υπενθυμίσω κάποια πράγματα που ίσως να μην τα θυμάται καλά» συνέχισε, λέγοντας ότι όταν παρανομήσει κάποιος ιερέας, τότε ο μητροπολίτης κρίνει αν το παράπτωμά του είναι σοβαρό και τον παραπέμπει στη Σύνοδο. «Όταν το θέμα πήγε στη Σύνοδο», πρόσθεσε, «μου είπαν ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε άμεσα και ο Μακαριότατος διόρισε ανακριτική επιτροπή για να το μελετήσει. Η μελέτη πήρε τρία χρόνια και αυτό το διάστημα τον είχα σε αργία». Ο Μητροπολίτης Ταμασού σημείωσε πως τότε κυκλοφορούσε με τη συνοδεία Αστυνομίας, καθώς δεχόταν απειλές από οπαδούς του ιερέα. Συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση της ειδικής Επιτροπής να τον αθωώσει ήταν κάτι που τον εξέπληξε.

Έλενα συγνώμη. Σε σκότωσαν όταν ήσουν 4. Συγνώμη

Ο Ταμασού πρόσθεσε πως η απόφαση στηρίχθηκε σε δύο σημεία: «Η επιτροπή είπε ότι οι καθηγητές-ψυχίατροι που ήρθαν από την Ελλάδα είχαν αμφιβολίες περί της αληθοφάνειας της κατάθεσης, ενώ άλλα παιδιά που διέμεναν με τον ιερέα μαρτύρησαν ότι δεν συνέβαιναν τέτοια περιστατικά». Σημειώνεται ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε τον ιερέα. Ο Μητροπολίτης Ταμασού συνέχισε λέγοντας ότι τότε όλοι είπαν πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί, δίνοντάς του πίσω την υπόθεση. «Εγώ τότε διατήρησα την αργία, περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου», πρόσθεσε. «Όταν ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου, ξαναπήρα το θέμα στη Σύνοδο και ζήτησα άμεσες αποφάσεις, ωστόσο μου είπαν πως δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, ενημερώνοντάς με πως το θέμα θα πάει στην ανακριτική επιτροπή για άλλα τρία χρόνια».  Ο Ταμασού σημείωσε ακόμη πως «ίσως ο Αρχιεπίσκοπος να μην θυμάται καλά, αλλά εγώ δεν έχω το δικαίωμα να θέσω κάποιον ιερέα σε επ’ αόριστον αργία».
Σχολιάζοντας το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με την επιστροφή του εν λόγω ιερέα στα καθήκοντά του, ο Ταμασού σχολίασε πως του απαγόρευσε να πηγαίνει σε ενορίες. Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι θα επιστρέψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, καθώς όπως είπε, «τουλάχιστον στη μνήμη της νεαρής πρέπει να λάβουμε αποφάσεις».

politis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα