Αποφασισμένη να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η ΕΝΙ

H ENI παραμένει αποφασισμένη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια τα οποία αφορούν συνολικά έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδη ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ιταλικού κολοσσού Lapo Pistelli,στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στη Ρώμη.

Πρόκειται για εξέλιξη εξόχως σημαντική για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας,καθώς έρχεται να δώσει τέλος στις όποιες αμφιβολίες ενδεχομένως δημιουργήθηκαν ως προς τις προθέσεις της ΕΝΙ και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατιάς ως αποτέλεσμα της παρεμπόδισης του γεωτρύπανου της εταιρείας Saipem 12000 από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να διενεργήσει την προγραμματισμένη γεώτρηση στον στόχο Σουπιά στο τεμάχιο 3.

Στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη συνάντηση υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μέλλον των σχέσεων της ΕΝΙ με την Κύπρο, διαπιστώθηκε η αποφασιστικότητα της ΕΝΙ να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα