Σκάνδαλο στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Μεγάλο φαγοπότι με ευρωπαϊκά κονδύλια

Διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο στο ΤΕΠΑΚ, μετά τα όσα ακούστηκαν το Σάββατο στην αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού σχετικά με το μεγάλο όπως αποδεικνύεται «φαγοπότι» γύρω από συνολικά 23 συνολικά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα της περιόδου 2008-2015 συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ενώπιοντου Δικαστηρίου οδηγήθηκαν 14 ύποπτοι, 11 που τελούσαν ήδη υπό κράτηση και τρεις οι οποίοι συνελήφθησαν την Παρασκευή (δύο λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου κι ένας αρχιτέκτονας συνεργάτης του Πανεπιστημίου σε σχέση με διερευνόμενες υποθέσεις που αφορούν το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται να είναι η πρώην λειτουργό της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ, Ροζίτα Παυλίδου 57 χρονών, ένας εν ενεργεία καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, καθώς και πρόσωπα του στενού οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους ανακριτές της υπόθεσης, το κύκλωμα δεν έδρασε μόνο μέσα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκμεταλλευόμενο τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα αποκομίζοντας έτσι διάφορα χρηματικά ποσά, αλλά και μέσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη συμμετοχή και συνεργασία των δύο λειτουργών του Πανεπιστημίου και του αρχιτέκτονα -συνεργάτη που συνελήφθησαν την Παρασκευή.

Όπως λέχθηκε στο Δικαστήριο, από τα 23 ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, για τα οποία γίονονται έρευνες, τα 20 χειρίστηκε διοικητικά ως ελέγχων λειτουργός έρευνας η Ροζίτα Παυλίδου.

Επίσης, τρία προγράμματα υλοποιήθηκαν από το ΤΕΠΑΚ ως ανάδοχος φορέας και το Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου ως συνεργαζόμενος φορέας.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, οι ύποπτοι με εγκέφαλο τη Ροζίτα Παυλίδου, με διάφορους τρόπους και παράτυπες διαδικασίες, εικονικές και προκαθορισμένες προσφορές, πλαστά έγραφα και τιμολόγια, μοίραζαν μεταξύ τους διάφορα χρηματικά ποσά στα πλαίσια υλοποίησης των 23 συνολικά συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η Αστυνομία κατέχει μαρτυρίες και στοιχεία για όλη τη δράση της Ροζίτας Παυλίδου και όσων εμπλέκονται ως ύποπτοι, αλλά και για τις εκβιαστικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε πιέζοντας τους υπεύθυνους των προγραμμάτων να ακολουθούν επακριβώς τις οδηγίες της για τις προσφορές και τα πρόσωπα ή τις εταιρείες που θα χρησιμοποιούσαν, συνήθως εικονικά, ώστε να πληρώνονται σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτε.

Ήδη, η Αστυνομία εξασφάλισε διάταγμα και ξεκίνησε η διαδικασία, για αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων (λογαριασμοί και θυρίδες) των υπόπτων και στενών συγγενών τους.

Οι 14 συνολικά ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση με το Δικαστήριο να ορίζει κράτηση 8 ημερών για 11 από αυτούς (μεταξύ των οποίων και οι δύο λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο αρχιτέκτονας) και 6 ημερών για τους υπόλοιπους τρεις.
philenews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα