Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο

Νέες απειλές κατά της Κύπρου για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και κατά της Ελλάδας για το Κραν Μοντανά, εξαπέλυσε η Τουρκία.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, κ.κ. Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες. Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως δουλειά των υπουργών Εξωτερικών είναι «να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της»

Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στα Κατεχομένα, δήλωσε ότι "από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο" κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα "έκαναν μονομερές βήμα" με τη γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση.

Είπε ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι θα είναι αφορμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος Υπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τα κατεχόμενα. Σε ερώτηση για τη γεώτρηση, δήλωσε ότι “δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός".

"Ενώ στο Κραν Μοντάνα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις κάνοντας τέτοιο βήμα ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα έδειξαν την πραγματική τους πρόθεση. Το σχέδιό τους είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καλή πρόθεση. “Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ. Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ηταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της ΕΕ κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα”, ανέφερε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι “αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Σήμερα θα πάω στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πλέον οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και πρέπει να άρουν το -δήθεν- εμπάργκο εναντίον της ‘τδβκ’ όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι είναι απάνθρωπο. Πρόσθεσε ότι πέραν του Κυπριακού θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την ΕΕ και περιμένουν ειλικρίνεια από την ΕΕ.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών

Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων, ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα Farhan Haq. Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Haq κλήθηκε από δημοσιογράφο να αναφέρει τη θέση του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Haq ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων και εξέφρασε την εμπιστοσύνη που έχουν στις εμπλεκόμενες χώρες για αποφυγή περιττών εντάσεων.

Είπε συγκεκριμένα: "Πρώτα απ ‘όλα, όσον αφορά το ζήτημα της έρευνας του φυσικού αερίου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Γενικά, ο Γενικός Γραμματέας ή η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν πρέπει να ερμηνεύουν τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα τα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου. Ελπίζουμε ότι οι χώρες θα αποφύγουν να δημιουργήσουν περιττές εντάσεις γύρω από το ζήτημα της αναζήτησης υδρογονανθράκων και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου".

mignatiou.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα