Το Μπαρμπαρός κόβει βόλτες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το Παρίσι στηρίζει την Λευκωσία

Με το ίδιο προκλητικό τρόπο, προσπαθεί η Τουρκία να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Την Κυριακή το Barbaros πραγματοποίησε διελεύσεις από τα κυπριακά θαλάσσια ενεργειακά τεμάχια 6 και 7, συνοδεία του υποστηρικτικού σκάφους BRAVO.

Μάλιστα, το τουρκικό σεισμογραφικό, θέλοντας προφανώς να προκαλέσει με την παρουσία του έκανε κύκλους στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου .

Η φρεγάτα "Ίμβρος" εξακολουθεί να παρακολουθεί από απόσταση τις εργασίες του γεωτρύπανου West Capella, στο τεμάχιο 11.

Κατά διαστήματα επιχείρησε οριακές διελεύσεις εντός των ορίων της κόκκινης ζώνης ασφαλείας των πέντε ναυτικών μιλίων, που έχει κηρυχθεί γύρω από το σημείο της γεώτρησης.

Οι τουρκικές ενέργειες θεωρούνται από την Κυπριακή κυβέρνηση ως ξεκάθαρο παιχνίδι νεύρων, τα οποία όπως υπογραμμίζεται σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της γεώτρησης, η οποία θα αρχίσει εντός των επόμενων ωρών.

Το τρυπάνι της πλατφόρμας έχει φθάσει σε βάθος 1700 μέτρων στο βυθό του δυνητικού κοιτάσματος Ονησίφορος μέσω των σωλήνων που έχουν τοποθετηθεί.

Από θύλακες θα διοχετεύεται η ειδική λάσπη που χρησιμοποιείται, ως λιπαντικό ενώ τα θραύσματα της γεώτρησης θα μεταφέρονται στη ξηρά για απόρριψη. Αυτό που απομένει πλέον είναι η ανακοίνωση από την ΤΟΤΑΛ, με την οποία θα σηματοδοτείται και η επίσημη έναρξη των εργασιών.

Το Παρίσι “στηρίζει” την Λευκωσία

Σαφές μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία στέλνει, εν τω μεταξύ, το Παρίσι. Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Η Φλοράνς Παρλί θα συναντηθεί  με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται και η ελληνική παρουσία. Στα νότια της Κύπρου πλέει η κανονιοφόρος Νικηφόρος, μια τορπιλάκατος ενώ στην περιοχή δεν αποκλείεται να βρεθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής το οποίο μεταστάθμευσε τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, έστειλε από τα Δωδεκάνησα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις μετά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Κάσου, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι Ελλάδα δεν πρόκειται δεχθεί επ' ουδενί εκπτώσεις στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την Τουρκία:

"Επιπλέον η Ελλάδα εάν χρειασθεί, θα υπερασπιστεί και μάλιστα στο ακέραιο την εδαφική της ακεραιτότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της ΕΕ".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος των Ελλήνων, δήλωσε ότι η επιδίωξη παραμένει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος, το συντομότερο δυνατό, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα