Αναστασιάδης: Ημέρα ντροπής και προδοσίας η 15η Ιουλίου

Συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την αποφράδα ημέρα, της 15ης Ιουλίου 1974, όταν η χούντα των Αθηνών και οι συνεργάτες της στην Κύπρο προχώρησαν στο προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του τότε Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Πέντε μέρες αργότερα, το πραξικόπημα έδωσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και της έδωσε την αφορμή για τη στρατιωτική κατοχή μέχρι σήμερα, του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Η σημερινή επέτειος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παρέδωσε στον Κύπριο ομόλογο του, Δημήτρη Συλλούρη το Αρχείο της ελληνικής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου».

Στις 8 και 20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες. Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τελέστηκε, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στους τάφους των αντιστασιακών κατά το πραξικόπημα οι παριστάμενοι γιουχάισαν τον εκπρόσωπο του κόμματος ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο), όταν κατέθεσε στεφάνι.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος παρίστατο στην επιμνημόσυνη δέηση με ομιλητή τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των στρατιωτών, που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα.

«Η Ιστορία μας διδάσκει ότι μέσα από την ενότητα πρέπει να δώσουμε τους αγώνες με κοινό στόχο την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωση» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο περιθώριο του μνημόσυνου των πεσόντων του πραξικοπήματος, στην Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η σημερινή μέρα είναι «μια μέρα ντροπής«.

Είναι σημείωσε, «μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, μια μέρα προδοσίας από τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών, που χωρίς αμφιβολία άφησε μέχρι σήμερα τα σημάδια της μέσα από τη διαίρεση της πατρίδας μας».

Η ολομέλεια της Βουλής καταδίκασε τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής με κεντρικό, νέο σημείο αναφοράς την παράδοση από τη Βουλή των Ελλήνων του «Φακέλου» της Κύπρου.

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, γεγονός που προκάλεσε σχόλια γιατί είναι η πρώτη απουσία Κυπρίου προέδρου σε 42 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέλαβε την ευθύνη αναφέροντας ότι, «λόγω παράλειψης του Γραφείου του να αποστείλει πρόσκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος δεν προσήλθε στην συνεδρίαση». Η συνεδρίαση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με ομιλίες του πρόεδρου της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα