Νέα πρόκληση της Tουρκίας. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Κύπρο

Σε νέα προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, στέλνοντας ισχυρές ναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου για διενέργεια εκτεταμένων αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Από τη Δευτέρα και σε απόσταση μόλις 27 χιλιομέτρων από τις δυτικότερες παρυφές της Κύπρου αναπτύσσονται ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, αφού δεσμεύτηκε αυθαιρέτως με NAVTEX περιοχή 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλύπτοντας και μεγάλο μέρος του θεωρούμενου ως χρυσοφόρου Οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η δέσμευση της θαλάσσιας αυτής περιοχής θα διαρκέσει μέχρι 17 Μαρτίου, ενώ έχουν δεσμευθεί και άλλες περιοχές του FIR Λευκωσίας για χρήση από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Κάτι που δημιουργεί κατάσταση άκρως τεταμένη και κυρίως επικίνδυνη για τη μεγαλόνησο. Οι τουρκικές ναυτικές μονάδες εξορμούν από τον ναύσταθμο της Αττάλειας ενώ μετέχουν και σμήνη από όμορες αεροπορικές βάσεις στην ίδια περιοχή.

Η Λευκωσία έχει ενημερώσει την Αθήνα με την οποία και θα κινηθεί συντονισμένα για στρατηγική διαχείριση της καταστάσεως που ανακύπτει. Πρωταρχική όμως απόφαση είναι και από τις δύο πρωτεύουσες η απόλυτη ψυχραιμία και η αποφυγή ενεργειών που θα οπλοδοτούσαν τουρκικά προσχήματα.

Εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα