Ακιντζί: Ο Αναδστασιάδης είναι μοιρασμένος μεταξύ συνομιλιών και εκλογών

Το μυαλό του Νίκου Αναστασιάδη έχει χωριστεί σε δύο μέρη, με το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις προεδρικές εκλογές του 2018, ισχυρίζεται ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλείται πληροφορίες που φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει βήματα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά προσθέτει πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εννοεί να προετοιμάσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει, επίσης, ότι έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον Νίκο Αναστασιάδη εάν θα διαλυθούν. Για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση, ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα από τον Αναστασιάδη. Παράλληλα, απείλησε για άλλη μία φορά ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης λόγω των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ αργότερα αυτό το χρόνο.

Τέλος, αρνήθηκε να πεί εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Νεοφύτου: Δίνουν την εντύπωση πως προσπαθούν να ξεφύγουν από τις διαπραγματεύσεις

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε σήμερα ότι η υπερβολική αντίδραση της τουρκικής πλευράς στο θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να βρουν τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις. Απευθυνόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για επίτευξη λύσης, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες που δεν έχουν ούτε βάση, αλλά ούτε και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού. Μιλώντας στο μνημόσυνο των αδελφών Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη, που σκοτωθήκαν σε μάχες με τους Τούρκους και του πατέρα τους, τέως Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Μακρίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την αξίωση της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυήσεων και μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων της στην Κύπρο. Πρόκειται, τόνισε, για αδιανόητη αξίωση, η οποία είναι αντίθετη προς τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε νομικά και πρακτικά αδιανόητη και την απαίτηση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους Τούρκους πολίτες ως μέρος της λύσης.

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα