Αποχώρησε ο Ακιντζί από τις συνομιλίες με τον Αναστασιάδη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές.

Ό Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ακινζί συναντήθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο ο Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από την όλη διαδικασία των συνομιλιών.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 Κύπρου με το τέλος της συζήτησης, και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βγήκε απο το δωμάτιο για διάλειμμα, μέχρι να επιστρέψει ο κ. Ακιντζί έφυγε από την αίθουσα χωρίς να ενημερώσει και να χαιρετήσει τον Κύπριο πρόεδρο.

Αποτέλεσμα ήταν, ο κ. Αναστασιάδης να ενημερωθεί για την αναχώρηση Ακιντζί από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη συζήτηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση.

Φαίνεται πως η υπόθεση με το ενωτικό δημοψήφισμα παρέμεινε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του Μουσταφά Ακιντζί.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και την αντίδραση του κ. Ακιντζί, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε με γραπτή δήλωση, υποδεικνύοντας ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός «δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναλύει το όλο ζήτημα και αναφέρεται στους λόγους που κρύβονται πίσω από την έντονη ενόχληση της κοινότητας του.

Μιλώντας αποκλειστικά στην Καθημερινή της Κύπρου λίγο πριν συναντήσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει πρωτοβουλίες για να κυλήσουν ομαλά οι συνομιλίες με τερματικό σταθμό την τελική λύση του Κυπριακού.

Ο ίδιος κάνει λόγο για απογοήτευση και τον αναβρασμό ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. «Θα πρέπει να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αυτής της απογοήτευσης. Επίσης, μετά την έκκληση μου για την απόσυρση της εν λόγω απόφασης, ο κ. Αναστασιάδης υποβάθμισε τη σημασία του ζητήματος και ως ανταπάντηση δήλωσε ότι "πρόκειται για μια αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, μην το μεγαλοποιείτε, και εσείς έχετε τα τάδε, τα δείνα κ.ο.κ.". Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη αύξησε το κλίμα της απογοήτευσης. Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις. Αυτή η εξέλιξη μας θύμισε την περίπτωση UKIP στην Βρετανία (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, με ηγέτη τον Νάιτζελ Φάρατζ). Το UKIP είναι ένα μικρό κόμμα, ωστόσο, έφερε το ζήτημα του Brexit σε τέτοιο σημείο, που η πλειοψηφία της βουλής αναγκάστηκε να ακολουθήσει και να λάβει την σχετική απόφαση. Και έτσι το Brexit γίνεται πραγματικότητα».

«Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να διορθώσει το εν λόγω λάθος, αυτό αναμένουν οι Τουρκοκύπριου. Ένα κόμμα δεν υποστήριξε την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ ένα άλλο κόμμα τήρησε ουδέτερη στάση. Εγώ προτείνω το εξής: Ας αναθεωρήσει ο Αναστασιάδης την όλη υπόθεση. Ας συναντηθούν και ας διορθώσουν αυτό το λάθος. Να μην παρασυρθεί η πλειοψηφία της Βουλής πίσω από ένα φασιστικό κόμμα. Ας αποδείξουν σε εμάς πρακτικά, στην κοινότητα τους και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δεν παρασύρονται», αναφέρει.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα