Κυπριακό:Είχαμε καλές συζητήσεις, θετικό κλίμα . Όλες οι εξελίξεις

Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης

"Tην ελληνική πλευρά θα εκπροσωπεί ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης", ανέφερε.

"Επόμενο βήμα,  η συνέχιση της σημερινής Διάσκεψης. Σε πολιτικό επίπεδο, η εκπροσώπηση θα είναι ίδια. Δεν θα αλλάξει κάτι στη σύνθεση. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα", τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ αναμένεται η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες στην Γενεύη δεν θα μεταβούν τελικά αύριο οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά ούτε και η Τερέζα Μέι. Την είδηση επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός με δήλωσή του ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη.


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και συνεχή προσπάθεια, που δεν θα σταμάτησει, για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν οι προτάσεις που έχουν καταρτίσει οι πλευρές αλλά σύμφωνα με τον Έσπεν Μπάρθ Άιντε και κάποιες νέες ιδέες για μία νέα αντίληψη που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά θα εντάσσεται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Μιχ. Ιγνατίου, η εξέλιξη – που εκλαμβάνεται ως θετική – είναι το γεγονός ότι Ελλάδα Τουρκία και Βρετανία συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στη Γενεύη σήμερα ως ένδειξη ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα του Κυπριακού.

Μια εξέλιξη που δεν ήταν αναμενόμενη λόγω της στάσης της Τουρκίας και της αδιάλλακτης στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ το πρωί.

Αυτή η αλλαγή στάσης ερμηνεύεται ως θετικό σημάδι, καθώς κάποια από τις εγγυήτριες δυνάμεις φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει, αν και ακόμη δεν είναι γνωστό ποια από τις τρεις.

Ετσι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, ο ΟΗΕ αναμένεται να αποτυπώσει σε ανακοίνωσή του ότι έγιναν θετικά βήματα και να προτείνει να συσταθούν ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν τα ακανθώδη θέματα ασφάλειας.

Ξεκίνησε στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Μετά την εναρκτήρια τελετή οι παρευρισκόμενοι θα συμμετέχουν σε δεξίωση στο Παλάτι των Εθνών και στις 14.30 ώρα Ελλάδος, τρία άτομα από κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας στην παρουσία  του γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτιέρες.

Χθες, στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήταν η πρώτη φορά που ανταλλάχθηκαν χάρτες, όπως σημείωνε η Λευκωσία, γεγονός που επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού». Ωστόσο, όπως διευκρίνιζε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της τουρκοκυπριακής πρότασης. Ενστάσεις, που κατατέθηκαν, ήδη, γραπτώς, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Όλες οι εξελίξεις

Οπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το ζήτημα σύστασης τεχνικής επιτροπής-ομάδας, η οποία θα κληθεί να ετοιμάσει ένα κατάλογο με θέματα και θέσεις όλων των εμπλεκομένων

Τα ζητήματα που έχουν τεθεί στη Γενεύη:

Το πρώτο ζήτημα αφορά στη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, από το σημείο της Διάσκεψης και μετά.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η πρόταση Κοτζιά, που αφορά στο πώς βλέπει η Ελλάδα το σύστημα ασφάλειας χωρίς εγγυήσεις.

Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις πάντως, από όλες τις πλευρές, άφησαν περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μέλλον

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης και του δεύτερου μέρους της Διάσκεψης και ενημέρωσης για την πορεία των συζητήσεων

Ακιντζί: Κανείς δεν θέλει τη μόνιμη διαίρεση του νησιού

"Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες που να οδηγήσουν στην εξάλειψή τους", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην παρέμβασή του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που, όπως είπε, δεν επιθυμεί καμία πλευρά.

Ο κ Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους Τ/κ και στους Ε/κ για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί.

Τελείωσε το διάλειμμα. Επανεκκίνηση της συζήτησης, προς ενημέρωση των συμβαλλόμενων μερών

Διάλειμμα 30 λεπτών στη Γενεύη

Μετά την τελευταία εξέλιξη, δεν αναμένεται να παραμείνει περισσότερο στη Γενεύη ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Κατά συνεπεια, στη Γενεύη δεν θα πάει ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, οριστικά απών θα είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Γιλντιρίμ,που φέρεται να δήλωσε: "Δουλειά μας αυτή τη στιγμή είναι η αλλαγή Συντάγματος, που είναι πιο σημαντική από όλα τα άλλα"

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσία των εκπροσώπων των πλευρών της Κύπρου, Αναστασιάδη και Ακιντζί.

-Γκουτέρες: Θέλουμε βιώσιμη λύση, όχι μπαλώματα

Οι συζητήσεις γίνονται σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής - ενδιαφερόμενο μέρος».

Γιούνκερ: Ιστορική η ευκαιρία για την Κύπρο - Η ΕΕ θα στηρίξει τη διαδικασία

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

-Χριστοδουλίδης: Απόλυτα ικανοποιημένοι από τη στάση ΕΕ

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές,ο Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τόνισε τη συμμετοχή της Αθήνας με εποικοδομητικές προτάσεις, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Επί... χάρτου η κρίσιμη μάχη στη Γενεύη για το Κυπριακό

Νωρίτερα, όπως σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».

Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ αναμένεται να μεταβεί στη Γενεύη την Παρασκευή.

Την Τετάρτη, στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήταν η πρώτη φορά που ανταλλάχθηκαν χάρτες, όπως σημείωνε η Λευκωσία, γεγονός που επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού».

Αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρίνιζε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της τουρκοκυπριακής πρότασης. Ενστάσεις, που κατατέθηκαν, ήδη, γραπτώς, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

 

 

 

Δηλώσεις Κοτζιά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έκανε δηλώσεις σχετικά με την εξέλιξη των διαβουλεύσεων.

Την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, τόνισε  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν - ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες - να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

 

Ως ελληνική κυβέρνηση θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή, γιατί συσσωρεύουν νεά προβλήματα. Θέλουμε να στρέψουμε την ελληνική διπλωματία προς τους σχεδιασμούς του μέλλοντος

Θέσαμε την ατζέντα, ο πυρήνας είναι τα θέματα που θέσαμε τον Απρίλιο του 2015.  Το πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι μόνο θέμα ανάμεσα σε δύο κοινότητες αλλά ενα θέμα κατοχής της Κυπρου και παράνομης εισόδου στο εσωτερικό της

Θετικό βήμα και δίδαγμα για την ελληνική διπλωματία, ότι έχει ξεκινήσει μία διπλωματία μακρόπνοη, στηριγμένη σε εξαιρετικούς επιστήμονες

Είχαμε και ακούσαμε πολλές ιδέες. Δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Πρέπει να μεταβληθεί το καθεστώς των εγγυήσεων. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μία διεθνή ομάδα που θα παρατηρεί και θα κάνει εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων. Η δική μας πλευρά ζητά αποχώρηση του στρατού, με συνεχή ροή της αποχώρης, με καταληκτική ημερομηνία, χωρίς διάθεση αναδιάρθρωσης και προτείναμε ειδική ομάδα που θα καταγράψει το μέγεθος του τουρκικού στρατού, τον οπλισμό και τον τύπο του και η ομάδα αυτή, να μπρεί να καταγράφει τη ροή αποχώρησης των δυνάμεων. Δημιουργική συζήτηση, για πρώτη φορά τέθηκαν οι χάρτες και είχαμε συνδυασμένη συζήτηση ανάμεσα σε εγγυήτριες δυνάμεις,γιατί μονομερώς έχουμε συζητησει και με τουρκία και με Βρετανία

Οκτώ συναντήσεις σήμερα. Έγιναν βήματα για τη λύση του Κυπριακού. Πιθανολογώ, ότι θα επικυρωθεί η καταρχάς συμφωνίας μας για τη δημιουργία ομάδας με ειδικούς ,που θα ετοιμάσουν κατάλογο με ερωτήσεις, για τους υπουργούς Εξωτερικών, σε δεύτερη συνάντηση


Δείτε τι είπε μέσα από τα παρακάτω tweets

 

 

18:20  Χριστοδουλίδης: Ιστορική μέρα για το Κυπριακό

Ως ιστορική μέρα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι «σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου», «για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Από δικής μας πλευράς συμμετέχουμε με απόλυτη σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι «δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο  δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό.

«Θα συνεχίσουμε στις 6.30 (7.30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το απόγευμα. Υπάρχει μία νέα συνάντηση όλων των συμμετεχότων και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε. Υπάρχει προγραμματισμένη και συνάντηση για αύριο μέχρι το μεσημέρι και αναλόγως θα δούμε πως προχωρούμε» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι «απ' όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μόνη συγκροτημένη, περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας», η οποία, όπως είπε, από κάποιους των ενδιαφερομένων ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και έλαβε ενθαρρυντικά σχόλια.

«Είναι αρχή μιας συζήτησης, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και είναι σημαντικό αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και των εναρκτήριων και στο γεύμα: ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό. 'Αρα  η όποια συμφωνία δεν πρέπει να ξεφεύγει από ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε: «Και αναλόγως θα δούμε αν φθάσουμε σε μία πιο προχωρημένη στάση ποια θα είναι η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».

Τέλος, ο κ. Χριτοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλού επιπέδου ευρωπαική εκπροσώπηση στη Διάσκεψη, καθώς και για τις τοποθετήσεις του κ. Γιούνκερ και της κας Μογκερίνι στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς ακριβώς περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών-μελών της στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας. Ερωτηθείς διέψευσε, επίσης,  ότι υπάρχει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα από την ΕΕ ή κάποιο κ/μ της, όπως η Γερμανία, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα συνεχίσουν, όπως είπαν, να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο  της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

18:10

Τυχόν επανένωση θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και αυτό είναι η αιτία της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις συζητήσεις της Γενεύης για το Κυπριακό, έστω και έχοντας έναν ρόλο "συμβουλευτικό".

18:08  Το ΔΝΤ βρίσκεται (και) στη Γενεύη!

Το αποκάλυψε ο εκπτρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Εκτός των όσων είπε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αποκάλυψε επίσης πως μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς το ΔΝΤ παρέχει από τις 16 Ιανουαρίου τεχνική υποστήριξη στις δύο κοινότητες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου.

17:31  ΚΚΕ: "Από πού προκύπτει το κλίμα ευφορίας;"

«Το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται για την πορεία της διάσκεψης στο Κυπριακό, με αφορμή και την ανταλλαγή χαρτών, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «η βάση των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι ένα διχοτομικού χαρακτήρα σχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει επιδείνωση τόσο στο ζήτημα του εδαφικού, σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, όσο και στο ζήτημα της διακυβέρνησης, όπου για παράδειγμα διαφωνίες γύρω από κρίσιμες αποφάσεις θα επιλύονται ουσιαστικά με κλήρωση».

«Το ΚΚΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση, προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η λύση για ένα κι όχι δύο κράτη, με άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, με το λαό της Κύπρου νοικοκύρη στον τόπο του» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

16:20  Φάρος ελπίδας η Κύπρος

Ελπίζω ότι θα υπάρξει κάτι καινοτόμω. Κάτι τέτοιο το αξίζει ο Κυπριακός λαός. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε ένα φάρο ελπίδας και η Κύπρος μπορεί να γίνει ο φάρος ελπίδας στην απαρχή του 2017.

16:19  Ίσως χρειαστεί να έρθουν Τσίπρας - Γιλντιρίμ

Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για όσο χρειάζεται και ίσως η συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων να δικαιολογηθεί (σ.σ. απαντώντας σε ερώτηση του Ανατολού για το αν θα πάνε οι πρωθυπουργού Ελλάδας και Τουρκίας).

16:18  Δεν θέλουμε μπαλώματα

Είτε θα έχουμε μια σαφή, συμπαγή λύση που θα υπογραφεί απ' όλους και θα περάσει από τα δημοψηφίσματα είτε θα έχουμε μπάλωμα. Δεν θέλουμε μπάλωμα, θέλουμε συγκεκριμένη λύση που οι δυο κοινότητες θα μπορούν να την αποδεχτούν.

16:15  Μην περιμένετε θαύματα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε απ' όλους να μην περιμένουν... άμεσα θαύματα και "απένειμε" το... Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί γιατί, όπως είπε, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, ενώ ο ΟΗΕ θέλει να κρατήσει δευτερεύοντα ρόλο. Εξήρε το θάρρος των δυο ηγετών και τις κινήσεις τους στο θέμα των διαπραγματεύσεων τα τελευταία δυο χρόνια.

16:14  Δηλώσεις Γκουτέρες

Με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων στο πλευρό του εμφανίστηκε ο γγ του ΟΗΕ για να κάνει τις δηλώσεις του μετά το πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.

15:42  Κυπριακό;; Ποιο Κυπριακό;

Στην Τουρκία φυσικά δεν υπάρχει... θέμα Κυπριακού για τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Ερντογάν! Όχι μόνο υποβαθμίζουν τη σημασία της διάσκεψης στη Γενεύη αλλά δεν έχουν την είδηση ούτε στις 15 σημαντικότερες της ημέρας!

15:40

"Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το επίπεδο της σύνθεσης ανοιχτό. Το κεφάλαιο της ασφάλειας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί", αναφέρουν πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου.

15:38  Κοτζιάς: Παρωχημένο το καθεστώς των εγγυήσεων

Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

14:18  Ρήγμα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, σύμφωνα με νέες πληροφορίες στην δεξίωση δεν θα συμμετέχει ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Όζγκιουργκιουν και ο λεγόμενος Υπ.Εξ.Ερτουγρούλογλου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αναμένεται δήλωση του Σερντάρ Ντεκτάς.

Κύπρος: Αντιδράσεις των κομμάτων για το εδαφικό και τη διάσκεψη της Γενεύης

Συνάντηση Γιούνκερ - Αναστασιάδη μετά το πέρας της τελετής έναρξης

Παρέμβαση Νίκου Αναστασιάδη στην εναξη της Διάσκεψης

Στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει σε αυτήν με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες.

Αρχική τοποθέτηση Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στην τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο με αναφορές για αναγκαιότητα συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίσει το Sigmalive.com ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Κυρπριακή Δημοκρατία «αυτοαποκαλούμενη» ως αντίδραση στα λεγόμενα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αρχική τοποθέτηση Γιουνκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση του Προέδρου Γιούνκερ ήταν αρκούντως υποστηρικτική για την Κύπρο. Ο κ.Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι ο χώρος που εγγυάται την ασφάλεια και δεσμεύτηκε για υποκονομική υποστήριξη των κοινοτήτων στην περίπτωση λύσης του ζητήματος.

13:55  Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης

Παυλόπουλος: Η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού

13:43  Κουμουτσάκος: Στηρίζουμε την προσπάθεια Αναστασιάδη

Στη διαδικασία της Γενεύης αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας: «Η διαδικασία της Γενεύης που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη».

«Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής που εδώ και 43 χρόνια κόβει στα δύο το νησί. Η Τουρκία, οφείλει να συμβάλει αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επισήμανε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ, των εταίρων και συμμάχων, της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

13:16 BBC: Στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, να συμμετέχει στις συζητήσεις διεθνών διπλωματών για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο εν μέσω αισιόδοξων μηνυμάτων για πρόοδο στο ζήτημα της επανένωσης του νησιού. Η κατάθεση των χαρτών από τις δύο κοινότητες την Τετάρτη, χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα προς θετική κατάληξη.

Την είδηση τουίταρε ο ανταποκριτής του BBC της James Landale που αναρωτήθηκε αν μετά την επικείμενη επίσκεψη Γιλντιρίμ, θα ακολουθήσουν και οι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερνοτάν. Από την Αθήνα σχολιάζουν πως πιθανή μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελβετία θα προκύψει μόνο αν διαφανεί από τις συζητήσεις πιθανότητα εξεύρεσης λύσης. Το σχόλιο αυτό έκανε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

13:11  Δεν θέλουν τον Αναστασιάδη... Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, στα ταμπελάκια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από κάθε συμμετέχοντα στη διάσκεψη, υπάρχει μόνο το όνομά του και όχι η ιδιότητά του. Γιατί; Για να μην καταγραφεί ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!

12:55 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης». Χαρακτήρισε  θετική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες στην Γενεύη, καθώς και την ανταλλαγή χαρτών σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αρκετά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

12:38  Ιστορική χειραψία

12:12  Η διάσκεψη άρχισε

11:37  Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Αναστασιάδη - Κοτζιά

Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών. Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

11:30  Ρήγμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά!

Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και πρόεδρος του κόμματος ''Αλληλεγγύη''  αποχωρεί από τη Γενεύη, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Η ίδια αναφέρει ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την πραγματοποίηση της Διεθνούς Διάσκεψης, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρεί σε αυτή χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα κεφάλαια το εδαφικού και του περιουσιακού. Όπως τόνισε, ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν πέρασε από το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που τέθηκαν.

Ακόμη, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι η Διεθνής Διάσκεψη δεν θα είναι πολυμερής, αλλά πενταμερής, καθώς από αυτή απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως έναν επιπλέον λόγο για την αποχώρηση της ανέφερε και το γεγονός ότι κάποιοι άφησαν να νοηθεί ότι είναι υπεύθυνη για τις διαρροές που υπήρξαν.

Κυπριακό ώρα μηδέν: Κατατέθηκαν οι χάρτες. Τι ζητούν οι δύο πλευρές

Η ιστορία του εδαφικού και των χαρτών, για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού

Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη -Ν. Κοτζιά στη Γενεύη, πριν από τη Διάσκεψη για το Κυπριακό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πριν από την έναρξη της κρίσιμης Διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν ο γγ υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ευάγγελος Καλπαθάκης, ενώ από κυπριακής ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Διάσκεψη αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης (12.15 ώρα Ελλάδος) και τις εργασίες θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Κυβερνητικές Πηγές: Ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Γενεύη εφόσον υπάρξει πιθανότητα λύσης

Kορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).

Χθες, στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήταν η πρώτη φορά που ανταλλάχθηκαν χάρτες, όπως σημείωνε η Λευκωσία, γεγονός που επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού». Αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρίνιζε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της τουρκοκυπριακής πρότασης. Ενστάσεις, που κατατέθηκαν, ήδη, γραπτώς, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Γιλντιρίμ ενδέχεται να μεταβεί στη Γενεύη

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ. Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μπόρις  Τζόνσον: Φτάνουμε σε συμφωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρενατίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως «είμαστε κοντά» σε μια συμφωνία για να σταματήσει ο διαχωρισμός και η διάσπαση της Κύπρου που κρατά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα