Κύπρος: Προσωπικοί οι λόγοι της αεροπειρατείας

Αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, τύπου Airbus, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στις 8.50 πμ στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, λόγω αεροπειρατείας.

Η πληροφορία ελήφθη η ώρα 8.30 στον πυργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, και αφορούσε αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε πτήση από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο και βρέθηκε υπό την απειλή αεροπειρατή.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 8:50 πμ.

Σε συναγερμό τέθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχουν συσταθεί κέντρα χειρισμού κρίσεως.

To χρονικό της αεροπειρατείας

14:06 Μια ακόμη φωτογραφία αρχίζει να "κυκλοφορεί" στο social media και να δείχνει, όπως υποστηρίζεται, τον άνδρα που κρατά ομήρους σε αεροσκάφος της EgyptAir που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το πρωί της Τρίτης.

Η νέα φωτογραφία δείχνει έναν άνδρα με γυαλιά, ανοιχτόχρωμη μπλουζα, γαλάζιο πουκάμισο και σκούρο μπουφάν. Στη μέση του φαίνεται να έχει ζώνη με εκρηκτικά, η οποία κανείς δεν ξέρει αν είναι αληθινή ή όχι.

Σημειώνεται πως η φωτογραφία αυτή έχει φωτογραφηθεί από οθόνη κινητού.

14:02 Η Αστυνομία εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή Μακένζι.

13:57 Έξι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές στο αεροδρόμιο για ενίσχυση της διαπραγμάτευσης με τον αεροπειρατή.

13:49 Εκκενώνονται τα κτίρια του αεροδρομίου.

13:48 Περισσότεροι από έναν οι ένοπλοι αεροπειρατές, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Ισραηλινές Αρχές.

13:46 Αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές

Σύμφωνα με το Sky News, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ήδη αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας!

13:41 Η EgyptΑir παρακολουθεί την υπόθεση σε συντονισμό με τις κυπριακές και αιγυπτιακές Αρχές.

13:38 Ετοιμάζουν επιχείρηση στο αεροσκάφος;

Φωτογραφίες του Sky News δείχνουν οπλισμένους αστυνομικούς μέσα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και εντείνονται οι φήμες πως ίσως προετοιμάζεται επιχείρηση για τη σύλληψη του αεροπειρατή και την απελευθέρωση των επτά ομήρων

13:18 "Περίεργη" δήλωση του Αιγύπτιου υπουργού

"Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την ώρα, έχουμε πληροφορίες που θα "σοκάρουν" πολύ κόσμο" δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, μια δήλωση που προκαλεί ανησυχία και δεκάδες ερωτήματα!

13:17 Ο αεροπειρατής είναι ο Σεΐφ ελντιν Μουσταφά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανακοίνωσε και επίσημα ότι αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών. Είναι πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου αλλά και να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

12:59 Ήθελε να προσγειωθεί στην Τουρκία ή την Κύπρο

Ο αεροπειρατής της EgyptAir αρχικά είχε ζητήσει το αεροπλάνο να προσγειωθεί είτε στην Τουρκία είτε στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας! "Δεν είχε όπλο ή τίποτα άλλο. Δεν ξέρουμε ακόμα αν η ζώνη του (με τα εκρηκτικά) είναι αληθινή" είπε, σημειώνοντας πως οι επιβάτες του αεροπλάνου ήταν 55.

13:02 Μεταφράζεται επιστολή του αεροπειρατή, αποβιβάστηκαν άλλοι δύο επιβάτες.

12:55 Τα πρώτα αιτήματα του αεροπειρατή

Τα πρώτα του αιτήματα έκανε ο άνδρας που κατέλαβε νωρίς το πρωί της Τρίτης στο αεροπλάνο της EgyptAir που είχε απογειωθεί από το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας με προορισμό το Κάιρο αλλά μετά την αεροπειρατεία κατέληξε στη Λάρνακα. Φέρεται να ζητά, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών στις αιγυπτιακές φυλακές.

12:51 Ανατροπή για την ταυτότητα του αεροπειρατή

Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

Εν τω μεταξύ, το CNN μεταδίδει ότι το όνομα του αεροπειρατή είναι Seif El Din Mustafa, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για τον Ιμπραΐμ Σαμάχα, ο οποίος τώρα λέγεται ότι είναι επιβάτης της πτήσης, ο οποίος μάλιστα έχει απελευθερωθεί!

12:41 Ποιοι παραμένουν στο αεροσκάφος

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας, Sherif Fathy, στο αεροπλάνο μαζί με τον αεροπειρατή παραμένουν ο πιλότος, ένας βοηθός, μια αεροσυνοδός και ένας άνδρας ασφαλείας καθώς και τρεις επιβάτες, των οποίων η εθνικότητα παραμένει άγνωστη.

Δύο άτομα ελληνικής καταγωγής στο αεροσκάφος της Egyptair

12:31 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή για την απελευθέρωση των υπόλοιπων επιβατών.και του πληρώματος.

Egypt Air: Τηλέφωνα προς αναζήτηση τυχόν συγγενών της πτήσης

12:08 Έγινε η πρώτη επαφή

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κυπριακά ΜΜΕ, ήδη υπήρξε μια πρώτη επικοινωνία της Κύπριας γυναίκας που ονομάζεται Μαρίνα με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή της Egypt Air.

5 παιδιά έχει αποκτήσει ο Ibrahim Samaha με την Κύπρια, εκ των οποίων το ένα είχε σκοτωθεί πριν χρόνια σε δυστύχημα με μοτοσυκλέτα.

Αναστασιάδης για αεροπειρατεία: Πάντα όλα γίνονται για μια γυναίκα

12:07 Πληροφορίες πως απελευθερώθηκαν όλοι οι επιβάτες

Ο αεροπειρατής φέρεται να είναι πλέον ολομόναχος στο αεροπλάνο


Ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ για την αεροπειρατεία

11:57 Στο αεροδρόμιο η γυναίκα

Η γυναίκα που φέρεται να είναι πρώην σύζυγος του άνδρα που έκανε την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της Egypt Air έφτασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ έχει μαζί της κι ένα ανήλικο παιδί

11:30 Απελευθερώθηκαν και οι υπόλοιποι επιβάτες ενώ κάποιες πηγές αναφέρουν πως ο Αιγύπτιος αεροπειρατής είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Ο Ιμπραχίμ Σαμάχα είναι επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

11:29 Οι εθνικότητες των επιβατών

Επικαλούμενο ενημέρωση από το αεροδρόμιο Borg El Arab της Αλεξάνδρειας, από το οποίο απογειώθηκε στο Airbus της Egypt Air με αρχικό προορισμό το Κάιρο, στο αεροπλάνο βρίσκονταν:

- 30 Αιγύπτιοι

- 8 Αμερικανοί

- 4 Βρετανοί

- 4 Ολλανδοί

- 2 Βέλγοι

- 1 Ιταλός

11:15 Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αεροπειρατής είναι 59 χρονών και πως η γυναίκα που θέλει να συναντήσει είναι η πρώην σύζυγος του, με την οποία έχει 4 παιδιά.

10:50 Οι Κυπριακές αρχές μεταφέρουν στο αεροδρόμειο τη γυναίκα που ζήτησε ο αεροπειρατής ώστε να συνομιλήσουν. Η γυναίκα φέρεται να διαμένει στην Ορόκλινη. Ο αεροπειρατής φέρεται να είναι ο Ιμπραήμ Σαμάχα και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητά και πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

10:40 Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

10:35 Κυπριακά μέσα αναφέρουν πως ο πιλότος προφασίστηκε έλλειψη καυσίμων για να προσγειωθεί, αποκρύπτοντας αρχικά την αεροπειρατεία.

10:25 Δόθηκε άδεια εκκένωσης και στα άλλα δυο αεροπλάνα τα οποία βρισκόταν στον αεροδιάδρομο.

10:20 Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα του αεροπειρατή είναι να παραδοθούν σε γυναίκα στην Κύπρο 4 σελίδες γραμμένες στα Αραβικά. Το όνομα της γυναίκας έχει δοθεί στις αρχές.

10:15 Σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα, οι περισσότεροι επιβάτες έχουν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και παραμένουν μόνο ο αεροπειρατής μαζί με τα μέλη του πληρώματος καθώς και 4 επιβάτες που δεν έχουν Αιγυπτιακή καταγωγή. Δυο μητροπολίτες από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας ήταν ανάμενα στους επιβάτες που αποβιβάστηκαν.

10:15 Ο πιλότος της πτήσης, ο Omar Al-Gammal, δήλωσε στις αρχές πως ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

10:10 Όλες οι πτήσεις εκτρέπονται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

10:05 Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απελευθερωθεί 20 επιβάτες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δυο πτήσεις, μια της Aegean και μια της WizAir οι οποίες είναι εγκλωβισμένες στον αεροδιάδρομο καθώς ήταν έτοιμες για αποχώρηση

10:00 Οι πρώτοι επιβάτες κατέβηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κρατούν τις χειραποσκευές τους

09:55 Οι σκάλες συνδέθηκαν στο αεροπλάνο και ξεκινά η αποβίβαση των γυναικόπαιδων αιγυπτιακής καταγωγής.

09:50 Σύμφωνα με πηγές οι αεροπειρατές είναι περισσότεροι του ενός αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.

09:45 Το αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει κλείσει και όλες οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια.

09:40 Τα κυπριακά μέσα αναφέρουν πως η διαδικασία τοποθέτησης των σκαλών καθυστερεί επειδή λογικά ακολουθείται το πρωτόκολλο ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις.

09:30 Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας ενώ πυροσβεστικά οχήματα έχουν περικυκλώσει το αεροσκάφος. Οι άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου έχουν τοποθετήσει σφήνες στις ρόδες του αεροπλάνου για να το ακινητοποιήσουν.

09:20 Ο ένοπλος αεροπειρατής ζητά να τοποθετηθούν σκάλες για να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά Αιγυπτιακής καταγωγής

09:10 Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι το Airbus A320 τελεί υπό αεροπειρατεία.

08:50 Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

08:00 Το αεροπλάνο των Αιγυπτιακών αερογραμμών απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας με προορισμό το Κάιρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα