Προκαλεί ο Νταβούτογλου: Έχουμε δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Προκαλεί για μια ακόμη φορά η Τουρκία, αφού μετά από την συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Τουρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου και με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικες προκλήσεις με το σκάφος Μπαρμπαρός να αλωνίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ, έκανε λογο για άλλη μια φορα σε δυο κράτη.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Είπε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έπειτα από ενημέρωση που είχε από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί», είπε, και πρόσθεσε:

«Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι.

Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε ότι οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τ/Κ, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο την διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να ενωθεί το νησί».

«Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση».

Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα