Τα μυστικά για τις επιτυχημένες σχέσεις

Τα μυστικά για τις επιτυχημένες σχέσεις

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Θανάσης Πάτρας και η Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Ζάφειρα, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις σχέσεις και για το μυστικό της επιτυχημένης σχέσης και συνύπαρξης.
Για την ζωή του, και την σχέση του με την οικογένειά του μίλησε ο Θανάσης Πάτρας.

«Το βασικότερο «μυστικό» για τις σχέσεις είναι η «δουλειά». Δεν εξιδανικεύουμε τις σχέσεις αλλά είμαστε εγωιστές και δεν θέλουμε να μοιραζόμαστε. Οι ιδανικές σχέσεις στα 2 χρόνια αρχίζουν να εξαερώνονται και να εξαϋλώνονται. Αυτό που ζούμε είναι η ζωή, έχει αναποδιές, δυσκολίες, χαρές και λύπες. Μέσα αυτή την διαδικασία γνωρίζεις περισσότερο τον άλλον. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης για τις σχέσεις. Η επικοινωνία και η αγάπη είναι δυο βασικά συστατικά», ανέφερε.

Η κ. Ζάφειρα έδωσε την επιστημονική πλευρά του ζητήματος.

«Μια μακροχρόνια σχέση ως προς το κομμάτι του αποτελέσματος θα λέγαμε ότι είναι επιτυχημένη, γιατί αυτοί οι δυο άνθρωποι έμειναν μαζί. Αλλά εξαρτάται το πώς βιώνεις αυτή την σχέση. Στην ψυχολογία λέμε ότι επιτυχία θεωρείται και το πώς τελειώνεις μια σχέση. Θα έλεγα επιτυχημένη σχέση εκείνη που τα μέρη της ζουν αρμονικά μαζί, με ασφάλεια, σεβασμό και αγάπη. Σημαντικό είναι και γη σχέση μέσα στην οποία δεν σταματούν να αναπτύσσονται αυτό που λέμε «ο καθένας ξεχωριστά μαζί». Έχει σημασία το πώς βλέπω τον εαυτό μου σε αυτή την σχέση, πώς νιώθω για μένα και πώς βγαίνει ο εαυτός μου», υπογράμμισε.

Και συνέχισε η κ. Ζάφειρα: «Το πώς επεξεργάζεται το ζευγάρι την καθημερινότητά του, είναι αυτό που δημιουργεί και τις νέες συνδέσεις μεταξύ τους. Ο συμβιβασμός είναι κάτι που κάνει τους ανθρώπους να μην μπαίνουν σε σχέση, και εκεί ξεχνούν το κομμάτι της χαράς. Ότι δηλαδή μπαίνω στην σχέση, πρέπει να κάνω συμβιβασμούς. Οι χέσεις θέλουν δουλειά, θυσία στο κομμάτι το εγωιστικό. Εκτός από υποχωρήσεις, οι σχέσεις έχουν και χαρά. Για να μπορεί να γνωρίζει κάποιος τις κόκκινες σημαίες, προϋποτίθεται ένας βαθμός εμπειρίας στις σχέσεις, άρα προηγούμενες αποτυχίες, οι οποίες έχουν πάντα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Χρειάζεται μία αυτογνωσία για να μη μπορεί κανείς να σε κάνει να αμφιβάλλεις για την κρίση σου».

Για να είναι μια σχέση επιτυχημένη, οι άνθρωποι μέσα σε αυτή την σχέση, είναι ομάδα. Όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα η σκέψη δεν συνίσταται στο ποιος φταίει αλλά στο τι φταίει. Οι δυο αυτοί άνθρωποι δεσμεύονται να το λύσουν μέσα στην σχέση. Έχουν μεταξύ τους υποστήριξη, ο ένας για τις ανάγκες του άλλου. Διατηρούν ένα υγιές κομμάτι στο κομμάτι της συναισθηματικής διαχείρισης. Τους ανήκει το συναίσθημά τους, δεν το φορτώνουν στους άλλους. Όμως νιώθουν μια τέτοια ασφάλεια που μπορούν να αποθέσουν στα χέρια του άλλου ανθρώπου την δική τους ευαλωτότητα χωρίς να αισθάνονται ότι αυτό θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποια στιγμή. Τα επιτυχημένα ζευγάρια είναι και αυτά που είναι έτοιμα και για να χωρίσουν», τόνισε στην συνέχεια η κ. Ζάφειρα.

«Όταν έρθει μια δυσκολία και μείνεις με αυτόν τον άνθρωπο, σημαίνει ότι είναι γεννημένος ο ένας για τον άλλον. Η δοκιμασία σε ενώνει με τον άλλον», προσέθεσε ο Θανάσης Πάτρας.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα