Τσελέντης: Αναμένουμε πάνω από 10.000 νεκρούς στην Τουρκία

Τσελέντης: Αναμένουμε πάνω από 10.000 νεκρούς στην Τουρκία

 Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή σεισμολογίας, Άκη Τσελέντη, με την Τουρκία και τη Συρία να μετρούν τις πληγές τους μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και τους νεκρούς να ξεπερνούν συνολικά τους 2.000.

Μιλώντας στο MEGA για τα 7,8 Ρίχτερ, ο καθηγητής δήλωσε: «κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».

Ο κ.Τσελέντης δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ και εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες στην Τουρκία.

Ο κ.Τσελέντης τόνισε, δε, ότι οι κατασκευές στην Τουρκία είναι ψεύτικες, ακόμη κι αυτές με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία.

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα