Τσίπρας: Δεν αποκλείω ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Τσίπρας: Δεν αποκλείω ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες προκειμένου να αποδράσει από τις συνέπειες της καταστροφικής του πολιτικής στην οικονομία, κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξή του στο “Nεολόγο Πατρών” και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θεωρεί πως «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μπει στο δίλημμα μέτρα ή εκλογές» ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως «η καταστροφική διαχείριση της κυβέρνησης, φέρνει ξανά τη χώρα σε δυσμενέστατη κατάσταση». Και παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια «τιμώντας τις θυσίες και τη σκληρή προσπάθεια των Ελλήνων», σήμερα «μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Νέα Δημοκρατία μας φέρνει ξανά στο χείλος της καταστροφής». «Είναι ίδιον της Δεξιάς να προσπαθεί να αποδρά από τις ευθύνες της όταν τα κάνει μπάχαλο. Επομένως, δε μπορώ να αποκλείσω τίποτα» κατέληξε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το «Να τελειώνουμε με τις επιχειρήσεις ‘’ζόμπι’’»

Στην ίδια συνέντευξη εκτιμά ότι «το μόνο οικονομικό πρόγραμμα που έχει η σημερινή κυβέρνηση είναι να προστατέψει συγκεκριμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αφήνοντας στο έλεος της νέας κρίσης τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας», δηλαδή η εκτεταμένη αναδιάρθρωση της αγοράς. Παραπέμποντας και στο σχέδιο Πισσαρίδη, τονίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το «Να τελειώνουμε με τις επιχειρήσεις ‘’ζόμπι’’». Δηλαδή «τις εννιά στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα που είναι μικρομεσαίες, ώστε να καρπωθούν τα οφέλη οι μεγάλοι παίχτες που θα σαρώσουν την αγορά». «Για αυτές τις επιχειρήσεις, για το κατάστημα της γειτονιάς» σημειώνει, «η μόνη μέριμνα που υπάρχει είναι το πόσο γρήγορα θα εκποιηθεί η περιουσία τους, με βάση τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι σε αυτή την προοπτική αντιτάσσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που όπως επισημαίνει είναι «μέτρα αυτονόητα, που δεν τα προτείνει απλά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας». Αναφέρει, πιο συγκεκριμένα: «Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα ώστε να υπάρχει χρήμα στην αγορά. Το ιδιωτικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών πρέπει να ρυθμιστεί, με διαγραφή μάλιστα μεγάλου μέρους της βασικής οφειλής. Και μην ακούω για λεφτόδεντρα, το έκανε πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί δεν μπορεί να γίνει τώρα εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης; Αυτή είναι μία συζήτηση που θα ανοίξει είτε το θέλει ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι. Είναι θέμα επιβίωσης. Πέραν αυτών, οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από το κράτος και μετά την άρση του lockdown, ώστε να διατηρηθούν θέσεις και σχέσεις εργασίας και να αποτραπεί κύμα απολύσεων από επιχειρήσεις που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Ειδάλλως, μετά την παύση των αναστολών εργασίας το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό».

Ερωτηθείς για το προβάδισμα της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή το τελευταίο που απασχολεί τους πολίτες είναι τι θα ψηφίσουν αν και, προσθέτει, είναι «καταγεγραμμένη η εκθετική αύξηση της δυσαρέσκειας». Αφήνει τέλος να εννοηθεί ότι μετά την υγειονομική κρίση θα αποκαλυφθεί η έκταση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας κι επομένως η δυσαρέσκεια θα εκτιναχθεί. Για το λόγο αυτό, τονίζει, «είμαι βέβαιος, συνέβη άλλωστε και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ότι η επιλογή μιας πολιτικής αλλαγής σε προοδευτική κατεύθυνση, θα είναι πλειοψηφική».

Περί εσωκομματικών και ΚΙΝΑΛ

Αναφορικά με την κινητικότητα που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Τα δήθεν εσωκομματικά μέτωπα είναι κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα – νεκροταφεία ιδεών. Θα ήταν αφύσικο άλλωστε, σε μια τέτοια συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς, όπου η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, ένα πολιτικό κόμμα του δικού μας χώρου να μη συζητά, να μην επερωτά, να μη σταματά να αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε να κάνει την πολιτική του πιο αποτελεσματική και χρήσιμη για την κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά το αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ ώστε να υπάρξει προοπτική προσωπικής διακυβέρνησης, πετάει το μπαλάκι απέναντι: «Σε αυτές τις συνθήκες» σημειώνει, «όποιος πραγματικά αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δε μπορεί να κυβερνάται από ανθρώπους που θέλουν να διχάσουν και να διαιρέσουν έναν ολόκληρο λαό, για να τον φέρουν ξανά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και απόγνωσης, έχει ευθύνη να μπει συμμέτοχος στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση (…).Μένει να φανεί πόσοι το αντιλαμβάνονται και ποιοι είναι τελικά διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη σε μια τέτοια προσπάθεια».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα