Μειωμένο ωράριο και για τους γονείς με μαθητές. Τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα διευκρίνισαν σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι υπουργοί εξήγησαν πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ' όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.

Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω μέτρα θα ισχύσουν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς που για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία έχει οριστεί έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Σημειώνεται, ότι σχετική διάταξη υπάρχει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου. Σε αυτήν αναφέρεται ότι αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατόπιν αίτησής τους, μπορούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσης, ο υπάλληλος υποχρεούται, μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων, να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε αυτός ο χρόνος υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι -εφόσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα- τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας οι υπάλληλοι θα χρεώνονται μία κανονική. Εξήγησε, επίσης, ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή όσο διαρκεί η σχολική χρονιά.

Κεραμέως για ολοήμερα σχολεία: Θα μείνουν κλειστά μια εβδομάδα και μετά θα επανεξεταστεί η κατάσταση

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Νίκη Κεραμέως, η οποία ανέφερε πως τα ολοήμερα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί η κατάσταση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως πριν ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία ελήφθη το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους και υπογράμμισε πως η εισήγηση ήταν ομόφωνη.

Ερωτηθείσα εάν το άνοιγμα των δημοτικών θα είναι επικίνδυνο για τους μικρούς μαθητές γιατί είναι μικροί και δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, η κ. Κεραμέως απάντησε πως δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από αυτόν του σχολείου για να μάθουν τα παιδιά να πειθαρχούν και υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ειδικά για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μάλιστα, η ίδια θύμισε πως αντίστοιχοι φόβοι υπήρχαν και για το άνοιγμα των γυμνασίων και των Λυκείων αλλά τελικώς δεν εμφανίστηκε κανένα κρούσμα.

Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε, επίσης, ότι οι μαθητές των δημοτικών λείπουν ήδη τρεις μήνες από τις σχολικές αίθουσες και εάν η επιστροφή τους γινόταν τον Σεπτέμβριο θα μιλούσαμε για έξι μήνες – κάτι που κάνει κακό στα παιδιά σε πολλούς τομείς, όχι μόνο από εκπαιδευτικής άποψης.

Αναφορικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου, η υπουργός Παιδείας δήλωσε κατηγορηματικά ότι όλα είναι έτοιμα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ