Σκανκ: Η επικίνδυνη μεταλλαγμένη κάνναβη κάνει "θραύση"

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου, του «Τhe Lost Child» («Το Χαμένο Παιδί»). Η συγγραφέας, Τζούλι Μάγιερσον, περιγράφει σε αυτό την ιστορία του πρωτότοκού της, Τζέικ, ο οποίος άρχισε στα 15 του να κάνει χρήση σκανκ- με ολέθρια αποτελέσματα για ολόκληρη την οικογένεια. Οι περισσότεροι Βρετανοί κριτικοί στάζουν δηλητήριο για τη Μάγιερσον και την κατηγορούν ότι εκμεταλλεύτηκε μια προσωπική τραγωδία για να πουλήσει. Τον εντεινόμενο κίνδυνο που εκπροσωπεί το σκανκ, ωστόσο, μία μεταλλαγμένη (και πολύ πιο ισχυρή) κάνναβη, (σχεδόν) κανείς δεν τον αρνείται.

Η Τζούλι Μάγιερσον υποστηρίζει ότι έγραψε το βιβλίο με το σκεπτικό ότι αν ο 20χρονος σήμερα Τζέικ έβλεπε τις επιπτώσεις του εθισμού του στο χαρτί θα υφίστατο ενδεχομένως τόσο μεγάλο σοκ που θα έκοβε το σκανκ. Ο σύζυγός της, Τζόναθαν, υποστηρίζει ότι το βιβλίο θα αφυπνίσει όσους «κοιμούνται» ακόμα αναφορικά με την επικινδυνότητα του σκανκ, ειδικά για τους εφήβους, μεταξύ των οποίων κάνει θραύση. Ο Τζέικ ήταν αριστούχος μαθητής όταν άρχισε να κάνει χρήση κι έφτασε να παρατήσει το σχολείο, να κοιμάται όλη μέρα, να κλέβει χρήματα από το πορτοφόλι της μάνας του, να τη χτυπάει, έφτασε ακόμα και να προσπαθήσει να πουλήσει σκανκ στα δύο μικρότερα αδέλφια του. Στα 17 του, οι γονείς του πήραν την πιο δύσκολη απόφαση: τον έδιωξαν από το σπίτι. Σήμερα, στα 20 του, ζει σε ένα άθλιο διαμέρισμα στο Νότιο Λονδίνο, παρακολουθεί μαθήματα μουσικής και επιβιώνει ως καλλιτέχνης του δρόμου. Πρόσφατα, βέβαια, πούλησε έναντι 4.000 λιρών τη δική του εκδοχή της ιστορίας στη «Daily Μail»- στην οποία και υποστήριξε λίγο πολύ ότι το πρόβλημα του «εθισμού» το έχει η μητέρα του, η οποία ανέκαθεν χρησιμοποιούσε ξεδιάντροπα την οικογένειά της για να πουλάει, είτε στήλες σε εφημερίδες είτε βιβλία.

Φωτιά στα ταμπλόιντ. Όπως καταλαβαίνετε, ειδικά τα βρετανικά ταμπλόιντ, αλλά και οι σοβαρές εφημερίδες, έχουν πάρει φωτιά. Πίσω από τους καπνούς, ωστόσο, κρύβεται ένα πρόβλημα όλο και πιο έντονο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Το σκανκ. Τι ακριβώς είναι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κάνναβη περιέχει τουλάχιστον 426 χημικές ενώσεις και 60 αλκαλοειδή μοναδικά σ΄ αυτό το φυτό, τα κανναβινοειδή. Ένα από αυτά είναι και η τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης: αυτό, με απλά λόγια, που προκαλεί το αίσθημα της ευφορίας και της χαλάρωσης. Το σκανκ, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με την κάνναβη που χρησιμοποιούσαν οι παλιότερες γενιές. Διότι είναι μεταλλαγμένο, παρασκευασμένο μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής, και συνήθως της υδροπονικής, έτσι ώστε να περιέχει πολλαπλάσια ΤΗC και παράλληλα ελάχιστη ή και καθόλου κανναβιδιόλη (CΒD), μια ουσία που μοιάζει να προστατεύει τον χρήστη από τις αρνητικές επιπτώσεις της ΤΗC στον εγκέφαλο.

Κάνει θράυση. Ό πως επισημαίνει η «Ιndependent», μια εφημερίδα που είχε ζητήσει το 1997 την αποποινικοποίηση της κάνναβης, ένα τσιγαριλίκι σκανκ σήμερα μπορεί να περιέχει 10 ή και 20 φορές περισσότερη ΤΗC από ό,τι ένα τσιγαριλίκι κάνναβης τη δεκαετία του 1970. Η περιεκτικότητα του σκανκ σε ΤΗC κυμαίνεται συνήθως από 6%15%, φτάνει όμως ακόμα και το 20%. Και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2002, μόνο το 15% των συνολικών ποσοτήτων κάνναβης που είχαν κατασχεθεί στη Βρετανία ήταν σκανκ- το 70% ήταν ρητίνη κάνναβης, το κοινώς λεγόμενο χασίς και το υπόλοιπο 15% «χόρτο», αμφότερες μορφές πολύ πιο ήπιες. Το 2008, το μερίδιο του σκανκ στις συνολικές κατασχέσεις έφτασε το 70%-80%. Γιατί το προτιμούν οι χρήστες; Για να αναπαραγάγουμε το επιχείρημα ενός Έλληνα χρήστη του Διαδικτύου, «Εγώ προτιμώ το σκανκ γιατί καπνίζοντας λίγο, γίνομαι μια χαρά».


Η ταυτότητα του σκανκ

● ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ κάνναβη, παρασκευασμένη μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής και συνήθως υδροπονικής ● ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ονομάστηκε έτσι λόγω της έντονης, δυσάρεστης οσμής του- skunk σημαίνει (εκτός από παλιοτόμαρο...) μεφίτις, κοινώς κουνάβι ● ΠΕΡΙΕΧΕΙ έως και τριπλάσια ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης (ΤΗC), του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης ● ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, περιέχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα κανναβιδιόλης (CΒD), μιας ουσίας που μετριάζει τις επιπτώσεις της ΤΗC στην πνευματική υγεία του χρήστη ● ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ έ ρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι καπνίζουν σκανκ αντιμετωπίζουν 18 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχωτικά επεισόδια σε σύγκριση με όσους καπνίζουν τις ηπιότερες μορφές της κάνναβης
18 φορές πιο επικίνδυνο από το χασίς

 Βρετανικές έρευνες έχουν δείξει πως το σκανκ είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την πνευματική υγεία από ό,τι τα «παραδοσιακά», ηπιότερα είδη κάνναβης- ιδιαίτερα στους εφήβους, ο εγκέφαλος των οποίων ακόμα αναπτύσσεται. Μια συγκεκριμένη έρευνα, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι καπνίζουν σκανκ αντιμετωπίζουν έως και 18 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχωτικά επεισόδια σε σύγκριση με όσους καπνίζουν, για παράδειγμα, χασίς, το οποίο έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα ΤΗC και σχεδόν ισοδύναμα επίπεδα CΒD. Ένας Βρετανός ειδικός μάλιστα προειδοποίησε πως την επόμενη διετία, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα σχιζοφρένειας θα οφείλεται στο σκανκ. Βέβαια, ο συσχετισμός κάνναβης και ψύχωσης είναι μια πονεμένη ιστορία και πολλοί την αμφισβητούν. Ιστορίες όπως αυτή του Τζέικ, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι το σκανκ δεν έχει καμία σχέση με το «ασφαλές» ναρκωτικό που αγάπησε και έκανε μόδα η γενιά των χίπις.

ΤΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Επικαιρότητα

ΤΑ ΝΕΑ
Σχολιάστε το άρθρο: