Ζώδια: Ποια αρχαία θεότητα είστε στην ελληνική μυθολογία

Ζώδια: Ποια αρχαία θεότητα είστε στην ελληνική μυθολογία

Κάθε ζώδιο παίρνει την ονομασία του από τους δώδεκα αστερισμούς του ουρανού και την ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα, όλοι οι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα φέρουν τα ονόματα των αρχαίων θεών, που ανάγονται στις ελληνικές ρίζες.

Ας δούμε κάθε ζώδιο αναλυτικά

Κριός: Άρης ο θεός του πολέμου
Ζώδιο της κίνησης, της φωτιάς, του πόθου και της οργής, ο Κριός κυβερνάται από τον Άρη, τον θεό του πολέμου.

Το ζώδιο του Κριού είναι ένα ζώδιο της δράσης, της φωτιάς, της λαγνείας και της οργής. Ο κυρίαρχος πλανήτης του, ο Άρης, σχετίζεται (όπως και στους Ρωμαίους) με τον Έλληνα θεό του πολέμου, τον Άρη. (Παρά την ονομασία, ωστόσο, ο αστερισμός του Κριού αντιπροσωπεύει το κριάρι με το χρυσόμαλλο δέρας από την ελληνική ιστορία του Ιάσονα και των Αργοναυτών.)

Με κυβερνήτη λοιπόν τον Άρη, τον θεό του πολέμου, τονίζεται η επιθυμία, η επιθετικότητα, το πάθος, ο θυμός και τα πρωτόγονα ένστικτά.

Ταύρος: Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα
Ο Ταύρος κυβερνάται από τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, την Αφροδίτη. Γι’ αυτό και οι Ταύροι αγαπούν οτιδήποτε όμορφο και ευγενικό.

Πώς προκύπτει όμως ο ταύρος; Η μυθολογική ιδέα για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ήταν κυρίως ο ολόλευκος ταύρος στον οποίο μεταμορφώθηκε ο Δίας για α να αρπάξει τη νεαρή Ευρώπη –που έπαιζε με τις φίλες της στις ακτές της πατρίδας της Φοινίκης- και να τη μεταφέρει στην Κρήτη.

Σε άλλη εκδοχή, ο ίδιος ο Δίας μεταμορφώθηκε σε Ταύρο, για να αρπάξει την όμορφη Ευρώπη. Με βάση το μύθο αυτόν, ο Ταύρος εικονίζεται να κολυμπάει. Για αυτό και διακρίνεται μόνο το κεφάλι του με τα κέρατα και το μπροστινό μέρος του σώματός του.

Ο ζωδιακός αστερισμός του Ταύρου συμβολίζει τον 7ο άθλο του Ηρακλή, που πήγε στην Κρήτη με διαταγή του Ευρυσθέα, για να αιχμαλωτίσει τον Ταύρο. Ο Ταύρος είχε βοηθήσει τον Δία να μεταφέρει την Ευρώπη στην Κρήτη, αλλά μετά παρέμεινε εκεί προκαλώντας τρομερές καταστροφές.

Είναι ο πλανήτης της ομορφιάς, της πολυτέλειας, των χρημάτων και του ρομαντισμού.

Δίδυμοι: Διόσκουροι οι προστάτες των ταξιδιωτών
Τους Διδύμους κυβερνά ο Ερμής, ο θεός της νεότητας και της γοητείας και το χάρισμά του είναι η ευφυΐα και η ευγλωττία.

Αλλά, ο αστερισμός των Διδύμων περιλαμβάνει δυο αστέρια, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Δηλαδή τους Διόσκουρους, που πήραν το όνομά τους από τους δίδυμους πολεμιστές στην ελληνική μυθολογία.

Η Λήδα ήταν η μητέρα τους, ο βασιλιάς της Σπάρτης Τινδάρεω ήταν ο πατέρας του Κάστορα και ο Δίας ήταν ο πατέρας του Πολυδεύκη (όχι, οι αρχαίοι μύθοι δεν ασχολούνταν με την επιστήμη της αναπαραγωγής).

Ήταν θεοί του φωτός και προσωποποιούσαν για τους Έλληνες την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή. Ήταν προστάτες των καραβιών και των ναυτικών. Οι Έλληνες τους λάτρευαν και τους τιμούσαν σαν θεούς, ενώ συχνά ζητούσαν από αυτούς συμπαράσταση και βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Ήταν οι προστάτες και σωτήρες των θνητών όπως τους είχαν χαρακτηρίσει την εποχή εκείνη.

Με κυβερνήτη τον Ερμή, τον αγγελιαφόρο των θεών, έχει να κάνει με την αυτοέκφραση, την επικοινωνία, τη διασύνδεση και την πνευματικότητα.

Καρκίνος: Ήρα, η θεά του γάμου
Σαν ζώδιο ο Καρκίνος παίρνει πολλά στοιχεία από την Ήρα, τη δυναμική μητρική φιγούρα και θεά του γάμου και της εστίας.

Σύμφωνα με τον μύθο, στη μάχη του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, η θεά Ήρα έστειλε ένα γιγαντιαίο καβούρι για να δυσκολέψει περισσότερο τον πολεμιστή. Αν και ο Ηρακλής βγήκε νικητής το καβούρι κατάφερε να τον δαγκώσει. Και η Ήρα έβαλε το καβούρι στον ουρανό ως ένδειξη εκτίμησης απέναντί του.

Και αν οι Καρκίνοι σας φαίνονται κάποιες φορές παρανοϊκοί και υπερπροστατευτικοί, σκεφτείτε πως η Ήρα είχε να αντιμετωπίσει τον πιο άπιστο θεό, τον σύζυγό της, τον Δία!

Η Σελήνη είναι ο κυβερνήτης του ζωδίου και έχει να κάνει με τα συναισθήματα, τις παράλογες απαντήσεις, τη διάθεση και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα.

Λέων: Λέων, το λιοντάρι της Νεμέας
Πολλοί λαοί είδαν στον αστερισμό αυτό το σχήμα ενός λιονταριού, ενώ οι Βαβυλώνιοι το συσχέτισαν και με βασιλικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, ο Λέων ήταν το λιοντάρι της Νεμέας. Το δέρμα του ήταν αδιαπέραστο από κάθε είδους όπλο και μπορούσε να πεθάνει μόνο με στραγγαλισμό. Ο Ηρακλής λοιπόν, αφού το έπνιξε, φόρεσε το δέρμα του σαν κάπα.

Κυβερνήτης του Λέοντα είναι ο Ήλιος. Κάθε πάνθεον έχει μια αντίστοιχη θεότητα, αλλά αν θέλετε κάτι πιο συγκεκριμένο, ο Λέων είναι επίσης ζώδιο βασιλικό και γενναιόδωρο.

Ο Λέων κυβερνάται από τον Ήλιο, που αφορά γενικά τον χαρακτήρα μας, τη θέληση για ζωή και το εγώ μας.

Παρθένος: Αστραία η θεά της δικαιοσύνης και της αγνότητας
O Παρθένος ταυτίζεται με τη θεά Αστραία, την παρθένα θεά της δικαιοσύνης και της αγνότητας. Επειδή κυβερνάται από τον Ερμή, ενισχύεται τη λογική και πνευματική πλευρά του.

Σύμφωνα με τον μύθο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα womanidol.com πρόσφερε τη βοήθειά της κατά την Τιτανομαχία υπέρ του Δία. Αυτός την τίμησε με το να της δώσει το δικαίωμα να οδηγεί τον κεραυνό στον στόχο του. Από αυτό η Αστραία έγινε η προσωποποίηση της Δικαιοσύνης, από την πλευρά της επόπτευσης, και συχνά προσφωνούταν και ως «Θεία Δίκη». Από αυτή την προσφώνηση παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση στη νεοελληνική η λαϊκή έκφραση: «Θεία δίκη, θα πέσει φωτιά να μας κάψει»!

Ύστερα, απογοητευμένη από τις ηθελημένες αλλοιώσεις του πνεύματος της Δικαιοσύνης που επέφεραν οι άνθρωποι (κατάπτωση αξιών), μετά την Αιδώ, που πρώτη εγκατέλειψε τη Γη (αντ’ αυτής εγκαταστάθηκε το Έγκλημα), μετέβη στον Όλυμπο και από εκεί στον Ουρανό, όπου εισήλθε στον αστερισμό της Παρθένου (επειδή παρέμεινε αγνή παρθένα).

Ίσως η κυνική φύση αυτού του ζωδίου πηγάζει από την ικανότητα της θεάς να αναλύσει τι πήγαινε λάθος εκείνη την εποχή και η γνώση της ότι τα πράγματα θα χειροτέρευαν.

Με κυβερνήτη τον Ερμή έχει σχέση με την ανάλυση, τη λογική, την τεχνολογία, την επικοινωνία και τη διασύνδεση.

Ζυγός: Άδης, ο θεός του Κάτω Κόσμου
Ο Ζυγός είναι το μόνο ζώδιο που εκπροσωπείται από ένα άψυχο αντικείμενο, τη ζυγαριά. Θεωρείται ο απονομέας της δικαιοσύνης και συνδέεται με τη γειτονική γυναικεία μορφή-αστερισμό της Παρθένου.

Για κάποιους η ζυγαριά που κρατάει είναι η Αστραία, θεά της δικαιοσύνης και της αγνότητας. Για άλλους είναι τα νύχια του Σκορπιού, ο οποίος κυβερνά, μεταξύ άλλων, το νομικό σύστημα. Ο Ζυγός ασκεί επίδραση πάνω στους νομικούς.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν επίσης ότι τον Ζυγό τον αντιπροσωπεύει το άρμα του Άδη και τον ονόμαζαν Άρμα Πλούτωνος που απήγαγε την Περσεφόνη και έφερε τον πρώτο χειμώνα.

Ο Ζυγός κυβερνάται από την Αφροδίτη, όπως και ο Ταύρος. Στην περίπτωση αυτή δίνεται έμφαση στην αγάπη για αρμονία και κατανόηση. Αλλά και στην αισθητική, την αρμονία, τη χάρη, το στιλ και τον πλούτο.

Σκορπιός: Ωρίωνας, ο μεγάλος κυνηγός
Ο Σκορπιός είναι ζώδιο του μυστηρίου και των ακραίων συναισθημάτων, που κρύβεται πίσω από ένα ψυχρό παρουσιαστικό.

Όταν ο κυνηγός Ωρίωνας περηφανεύτηκε ότι σχεδίαζε να σκοτώσει όλα τα ζώα της φύσης η Γαία, θεά της Γης (σε κάποιους μύθους, η κυνηγός Άρτεμις) έστειλε έναν γιγάντιο Σκορπιό να τον αντιμετωπίσει.

Ο Σκορπιός είναι ένας εκτελεστής που ήρθε στον κόσμο για να μας δείξει τις επιπτώσεις που έχουμε όταν αφήνουμε την περηφάνια να μας κυριεύει.

Τοξότης: Χείρων Ο Κένταυρος
Ο Τοξότης συνδέεται με τον μύθο του Κενταύρου Χείρωνα. Σοφός και ευγενικός, ο Χείρων ήταν θεραπευτής, δάσκαλος και λάτρης της γνώσης.

Ο Κένταυρος Χείρωνας, γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας είναι μια σημαντική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, τόσο για τη σχέση του με τη θεραπεία και άλλες υπό διαμόρφωση φυσικές επιστήμες του αρχαίου κόσμου, όσο και για τη σχέση του με τη διδασκαλία των ηρώων. Κατέχει προαιώνια σοφία και παρουσιάζεται σε πολλούς μύθους, με σημαντικότερο αυτόν στον οποίο φέρεται να ήταν δάσκαλος του Αχιλλέα.

Ο Ηρακλής όμως τον τρύπησε κατά λάθος με ένα δηλητηριώδες βέλος, αλλά ως αθάνατος δεν μπόρεσε να πεθάνει. Για να δώσει τέλος στον αβάσταχτο πόνο του, ο Δίας τον έβαλε στον ουρανό ως αστερισμό, με το βέλος του πάντα να δείχνει προς τη μυστηριώδη καρδιά του Σκορπιού.

Κυβερνήτης του Τοξότη είναι ο Δίας, που συνδέεται με την αφθονία και την καλοτυχία. Αφορά επίσης τη γνώση, την έκφραση, την απόλαυση, την ανάπτυξη, την αισιοδοξία.

Αιγόκερως: Πάνας, ο θεός της άγριας φύσης
Ο Παν είναι αρχαία ελληνική, ιδεατή, ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα, που ήταν συνυφασμένη με την «πανίδα» της Φύσης, (άνθρωποι και ζώα) σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας, αλλά και προσωποποίηση της γενετικής δύναμης της ζωής.

O Αιγόκερως είναι ο ανθρωπόμορφος τράγος, που συνδέεται με τον θεό Πάνα. Χαρακτηριστικός σχετικά με το πρόσωπό του είναι και ο θρύλος, ότι στη Μάχη του Μαραθώνα βοήθησε τους Έλληνες εναντίον των Περσών με δυνατές και τρομακτικές φωνές, επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το όνομά του “παν – παν – παν”, με συνέπεια οι Πέρσες ακούγοντάς τον να καταληφθούν από πανικό (λέξη που προέρχεται από το όνομα Παν).

Οι ερωτικές περιπέτειες που είχε με τις διάφορες Νύμφες είναι πολλές, σημαντικότερη των οποίων φέρεται εκείνη της αποπλάνησης της Σελήνης (ιδεατή ερμηνεία της Νέας Σελήνης).

Σύμφωνα με άλλο μύθο ο Πάνας έχει τα πόδια τράγου και τον κορμό ανθρώπου και παίζει αυλό. Επίσης, είναι υπολογιστικός, φιλόδοξος και δαιμόνιος.

Ο Αιγόκερως κυβερνάται από τον Κρόνο, πλανήτη που σχετίζεται με τον χρόνο, την υπομονή και τη λογική μαζί με την πειθαρχία, τη δέσμευση και τα όρια. Άλλες παρόμοιες θεότητες είναι ο θεός Χρόνος και ο Ρωμαίος θεός Ιανός.

Ο Ουρανός αφορά την αλλαγή, την επανάσταση και την ανεξαρτησία.

Υδροχόος: Γανυμήδης, ο θεός της βροχής
Το νερό που κουβαλά ο Υδροχόος είναι ουσιαστικά η σοφία των θεών. Όταν το μοιράζεται με την ανθρωπότητα ανάβει μια ιερή σπίθα στις ψυχές των θνητών και τους εμπνέει να εξελιχθούν.

Ο Γανυμήδης ήταν ένας νεαρός, περίφημος για την ομορφιά του, πρίγκηπας της Τροίας, γιος του Τρωός, βασιλιά της Τροίας και της Καλλιρρόης, κόρης του θεού – ποταμού Σκάμανδρου. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό και αρπάζοντάς τον, τον μετέφερε στον Όλυμπο, όπου του έδωσε αθανασία και έζησε αιώνια εκεί ως οινοχόος των θεών.

Ήταν ο πρώτος θνητός που έγινε αθάνατος και επειδή του επιτράπηκε να πηγαίνει νερό στους ανθρώπους, έγινε ο θεός της βροχής. Τον Γανυμήδη οι αρχαίοι τον ταύτισαν με το θεό των πηγών του Νείλου και τον έκαναν αστερισμό. Είναι ο Υδροχόος του ζωδιακού κύκλου και προσωποποιεί το ανεξάντλητο νερό των σύννεφων που γονιμοποιεί τη γη.

Κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο Ουρανός, πλανήτης των εκπλήξεων και των μεταμορφώσεων αλλά και του ριζοσπαστισμού.

Ιχθύες: Τυφώνας, ο πατέρας των επικίνδυνων ανέμων
Αυτό το ζώδιο εκπροσωπεί όλους τους πόθους της ανθρώπινης ψυχής, όλα εκείνα που καθορίζουν το συλλογικό ασυνείδητο και είναι άπιαστα όνειρα

Οι Ιχθύες είναι το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού, είναι το ζώδιο που ολοκληρώνει τον κύκλο και αυτό που θα ολοκληρώσει την κατάδυση μας στο σύμπαν των μύθων.

Ο αστερισμός και το ζώδιο των Ιχθύων οφείλουν την ονομασία τους σε ένα περιστατικό από τη Γιγαντομαχία και πιο συγκεκριμένα στη καταδίωξη της Αφροδίτης και του Έρωτα από τον Τυφώνα.

Σύμφωνα με τον μύθο η Αφροδίτη και ο γιος της ο Έρωτας τράπηκαν σε φυγή όταν ξέσπασε η Γιγαντομαχία αλλά ο γίγαντας Τυφώνας τους κυνήγησε. Αρχικά έφτασαν στην Αίγυπτο και έπειτα στον Ευφράτη ποταμό, όπου για να γλιτώσουν μεταμορφώθηκαν σε ψάρια που ενώνονταν σε μια χρυσή κλωστή για να μην χάσει ο ένας τον άλλο.

Με κυβερνήτη τον Ποσειδώνα ο Ιχθύς σχετίζεται με τη φαντασία, τα όνειρα και τα συναισθήματα. Ο Ποσειδώνας κυβερνά την ονειρική πραγματικότητα, την δημιουργικότητα, τις φαντασιώσεις και τον δόλο. Φυσικά, είναι και ο θεός της θάλασσας. Ο Δίας αφορά τα ρίσκα, την περιέργεια, την επέκταση του μυαλού και τη μεγέθυνση.

.tromaktiko

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα