Instagram: Τι έγινε κι έχασα τους followers;

Ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα στην κανονική του λειτουργία αντιμετώπισε το μεσημέρι της Δευτέρας το Instagram, με τα ζητήματα να μην έχουν λυθεί ακόμη στο 100% και αρκετούς χρήστες να αναρωτιούνται τι ακόμη τους περιμένει.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες της Meta γνωρίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας και μεγάλη πίεση, ωστόσο κατά τις 15.00 ώρα Ελλάδος της Δευτέρας, πολλοί χρήστες και με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ακολούθων αντιμετώπισαν ζήτημα σύνδεσης. Το περίεργο είναι πως χωρίς καμία περαιτέρω αναφορά, οι λογαριασμοί δέχονταν ενημέρωση πως αποκλείστηκαν στις 31 Οκτωβρίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις στις πλατφόρμες της Meta, οι χρήστες ενημερώνονται για την αιτία αποκλεισμού πρόσβασης. Κάποιες φορές έχει να κάνει με τη συμπεριφορά τους, κάποια αλληλεπίδραση που είχαν με fake news, κάποιο υλικό που ανέβασαν κτλ. Το περίεργο στο θέμα της Δευτέρας είναι πως κανείς από όσους αποκλείστηκαν δεν γνώριζε τι πραγματικά συμβαίνει.

Υποστήριξη χωρίς πρόσωπο
Οι ιστοσελίδες που μετρούν τις απότομες αλλαγές σε διάφορες πλατφόρμες να σημείωσαν πως πάνω από 10 χιλιάδες λογαριασμοί φαίνεται να αντιμετώπισαν πρόβλημα με τους servers της υπηρεσίας, είναι όμως δεδομένο πως οι χρήστες που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το απρόσωπο σύστημα της Meta είναι πολύ περισσότεροι. Εδώ και χρόνια, όσοι είναι ενεργοί στα social media παραπονιούνται πως παραμένουν έρμαια των αποφάσεων bots και μαζικών αναφορών και πως οι επιλογές που έχουν για αντίδραση είναι ελάχιστες. Τις περισσότερες φορές δε, και αν δεν έχουν αρκετούς χρήστες να τους ακολουθούν, η Meta δείχνει σαν να μην ασχολείται με την περίπτωσή τους κατεβάζοντας είτε αναρτήσεις, είτε θέτοντας περιορισμούς χρονικού διαστήματος, είτε και τερματίζοντας τη λειτουργία ενός account. Και στη χθεσινή περίπτωση, αρκετοί σκέφτηκαν ότι θα έχουν να κάνουν με κάτι που εντόπισαν οι μηχανισμοί ασφάλειας. Αλλά οι επιλογές για αντίδραση είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε ένα πάτημα ενός πλήκτρου που ενημερώνει (τυπικά) την πλατφόρμα ότι κάτι δεν λειτουργεί.

Ταυτοποίηση, μια τυπική διαδικασία
Οι πιο έμπειροι στα του Instagram θεώρησαν πως χθες απλά ήρθε η ώρα τους να περάσουν από διαδικασία πιστοποίησης, μιας και κατά καιρούς η πλατφόρμα αποφασίζει να ελέγξει στοιχεία των χρηστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως ο λογαριασμός απενεργοποιείται και ο κάτοχός του πρέπει να αποδείξει την ορθότητα όσων έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του. Συνήθως μια φωτογραφία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου ανοίγει ξανά τις πύλες προς τον… παράδεισο του Instagram.

Αποκλεισμοί έως και 24 ωρών, μέσα στα προβλήματα
Όσοι θεώρησαν πως εμπίπτουν στην παραπάνω περίπτωση, προσπάθησαν απλά να κάνουν επιβεβαίωση των στοιχείων τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αρχικά σε δύο στάδια, αφού οι χρήστες πρέπει να περάσουν έναν αριθμό που τους αποστέλλεται με ηλεκτρονικό μήνυμα στο mail που έχουν δηλώσει και στη συνέχεια να επαναλάβουν τη διαδικασία με το κινητό τους τηλέφωνο και ένα σχετικό sms. Αν και το πρώτο μέρος της διαδικασίας δούλεψε κανονικά, στο δεύτερο φαίνεται πως οι servers του Instagram δεν τα πήγαν και τόσο καλά, με αποτέλεσμα οι…μπλοκαρισμένοι να πατούν επανειλημμένα το πλήκτρο αποστολής γραπτού μηνύματος και το app να τους μπλοκάρει για 24 ώρες.

Η απολογία
O επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, έκανε ένα retweet μια ανάρτηση του μέσου στο Twitter, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από όσους ταλαιπωρήθηκαν. Όπως ήταν λογικό, τα περισσότερα μηνύματα ήταν αγανάκτησης, κυρίως από τους ιδιοκτήτες μεγάλων λογαριασμών που έβλεπαν την ηλεκτρονική τους επιχείρηση να «παγώνει» χωρίς να μπορούν να κάνουν το παραμικρό.

Τα προβλήματα παραμένουν
Αν και η λειτουργία του Instagram φαίνεται να έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και οι χρήστες έχουν αποκτήσει ξανά πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, αυτό που εντοπίζεται είναι πως αρκετά μεγάλα accounts δείχνουν να έχουν απωλέσει μεγάλο αριθμό ακολούθων. Συγκεκριμένα, το προφίλ του Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επανεμφανίστηκε μετά το πρόβλημα με 3 εκατομμύρια ακολούθους λιγότερους! Ακόμη και το ίδιο το account του Instagram φαίνεται να έχασε 1 εκατομμύριο ακόλουθους μέσα σε λίγες ώρες. Στο θέμα δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη τοποθέτηση και ίσως εντός των επόμενων ωρών/ημερών έχουμε κάτι νεότερο.

.reader

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα