Facebook – Ερωτήματα πίσω από την κατάρρευση του

Facebook – Ερωτήματα πίσω από την κατάρρευση του

Ερωτήματα προκαλεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια τεχνική βλάβη στο δίκτυο του Facebook ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.Το δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει το Instagram και το WhatsApp τέθηκε εκτός λειτουργίας για περισσότερο από 7 ώρες ενώ ο ιδρυτής του Facebook,Μαρκ Ζούγκεμπεργκ ζήτησε συγνώμη χωρίς όμως να δώσει επαρκείς εξηγήσεις τόσο για το μέγεθός όσο και για τη διάρκεια της βλάβης.
Έναν μικρής διάρκειας Μεσαίωνα στα σόσιαλ μίντια βίωσαν 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες των εφαρμογών Φέισμπουκ, Ίνσταγκραμ, Μέσεντζερ και Γουάτς Απ, βγήκαν εκτός λειτουργίας για περίπου 7 ώρες. Προκλήθηκε παγκόσμια αναστάτωση καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτές τις εφαρμογές, ειδικά σε χώρες της κεντρικής Ασίας όπου το Facebook είναι συνώνυμο του Ίντερνετ.

Η Κάντιντ Γιούεστ, υπέυθυνη ασφαλείας διαδικτύου, δήλωσε: «Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη τεχνικά και γιατί το Facebook και ο δρομολογητής του δεν ανταποκρίνονται».

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Facebook δεν είχαν πρόσβαση ούτε στα γραφεία τους καθώς οι καρταναγνώστες δεν μπορούσαν να διαβάσουν τις κάρτες εισόδου. Οι ίδιοι οι τεχνικοί δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε τα εργαλεία λογισμικού για να εντοπίσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα. Μία πρώην υπάλληλος της εταιρείας του Μαρκ Ζουκενμπεργκ, η Φράνσις Χόγκεν, έχει δώσει στη δημοσιότητα εσωτερικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως το μόνο που ενδιαφέρει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι το κέρδος.

Ο Φράνσις Χόγκεν, πρώην υπάλληλος του Facebook, δήλωσε: «Αυτό που έβλεπα στο Facebook συνέχεια ήταν πως υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε ό,τι ήταν καλό για το κοινό και σε ό,τι ήταν καλό για το Facebook και το Facebook επανειλημμένα επέλεγε να βελτιστοποιεί τα δικά του συμφέροντα όπως να βγάζει περισσότερα λεφτά».

Οι αποκαλύψεις της Χόγκεν έγιναν μόλις 24 ώρες πριν το μπλακάουτ και σύντομα θα καταθέσει σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας για να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς της ενώ ο ισχυρός άντρας του Facebook θα έχει πολλά να αντικρούσει. Πάντως χθες, ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ αναγκάστηκε να καταφύγει στον λογαριασμό του στο αντίπαλο δέος το Τουίτερ για να ζητήσει συγγνώμη.

Η ανάρτησή του προκάλεσε το περιπαικτικό σχόλιο του Τουίτερ που χαιρέτισε στην κυριολεξία όλον τον κόσμο αφού εκατομμύρια χρήστες του Facebook στράφηκαν στην πλατφόρμα του. Εξαιτίας του μπλακ άουτ και όσων έχει δηλώσει για την εταιρεία η Φράνσις Χόγκεν, ο προσωπικός πλούτος του Ζούκερμπεργκ μειώθηκε κατά 6 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, ενώ τις τελευταίες 20 μέρες έχασε 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 4,9%, μία πτώση που ήρθε να προστεθεί στο μείον 15% από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα