Τα χρήσιμα κουμπιά του πληκτρολογίου που δεν χρησιμοποιείς ποτέ

Τα χρήσιμα κουμπιά του πληκτρολογίου που δεν χρησιμοποιείς ποτέ

Για τους περισσότερους, τα κουμπιά αυτά είναι σαν να μην υπάρχουν στο πληκτρολόγιο. Κάποιοι πάλι, χρησιμοποιούν ένα ή δυο από αυτά και για πολύ συγκεκριμένη δουλειά. Η πλειοψηφία πάντως δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.

Φυσικά πρόκειται για τα 12 πλήκτρα F, που βρίσκονται στην κορυφή του πληκτρολογίου (από F1 έως F12). Τα οποία δεν είναι εκεί απλά για ντεκορ ή για να γεμίσει το πληκτρολόγιο, αλλά έχουν χρησιμότητα.

Το F, είναι το αρχικό Function, και πρόκειται για τα πλήκτρα λειτουργίας. Ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιείς, έχουν προγραμματιστεί να έχουν διάφορες λειτουργίες, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα, όπως το Alt και το Ctrl. Και όπως θα δείτε πρόκειται για shortcuts με χρήσιμες λειτουργίες που μπορούν αν κάνουν την χρήση του υπολογιστή πιο εύκολη.

Συγκεκριμένα για τα Windows, οι προκαθορισμένες λειτουργίες των F Keys είναι οι εξής:

F1: Είναι το help key στα περισσότερα προγράμματα, ανοίγοντας ένα παράθυρο βοήθειας. Αν πατήσεις Windows Key + F1, τότε ανοίγει το Microsoft Windows help και το support center.

F2: Μετονομάζει ένα υπογραμμισμένο αρχείο, φάκελο ή εικονίδιο σε όλες τις εκδόσεις των Windows. Alt + Ctrl + F2 ανοίγει νέο αρχείο στο Word.

F3: Συνήθως ανοίγει το παράθυρο του search στα Windows (όταν είσαι στο desktop) και σε πλήθος προγραμμάτων. Στον Explorer ξεκινά την αναζήτηση, ενώ στο Word το Shift + F3 αλλάζει ένα υπογραμμισμένο κείμενο από πεζά σε κεφαλαία σε πεζοκεφαλαία κ.ο.κ.

F4: Ανοίγει την αναζήτηση σε περιβάλλον Windows 95 ή XP και το address bar στον Explorer. Στο Word (Word 2000+), επαναλαμβάνει την τελευταία πράξη. Alt + F4 κλείνει το πρόγραμμα που τρέχεις στα Windows, ενώ Ctrl + F4 κλείνει το παράθυρο ή την καρτέλα που έχεις ανοίξει.

F5: Σε όλους τους σημερινούς browsers, το F5 κάνει refresh στη σελίδα που περιηγείσαι. Ctrl + F5 κάνει δραστικό refresh στην ιστοσελίδα, καθαρίζοντας την cache και κατεβάζοντας κάθε περιεχόμενο εκ νέου. Σε έναν φάκελο, ανανεώνει τη λίστα του περιεχομένου του. Στο Word, ανοίγει το παράθυρο Εύρεση/Αντικατάσταση (Find/Replace).

F6: Στους περισσότερους browsers, υπογραμμίζει κατευθείαν τη γραμμή διευθύνσεων, επιτρέποντάς σου να πληκτρολογήσεις αμέσως κάτι νέο. Ctrl + Shift + F6 ανοίγει νέο έγγραφο στο Word και σε κάποια laptops κατεβάζει την ένταση του ήχου.

F7: Για έλεγχο γραμματικών και ορθογραφικών λαθών στα προγράμματα της Microsoft, πατάς F7. Με Shift + F7, κάνεις έναν έλεγχο στο Thesaurus της υπογραμμισμένης λέξης. Σε κάποια laptops, ανεβάζει τον ήχο.

F8: Αν το πατήσεις όταν ξεκινά ο υπολογιστής, θα μπεις στο Safe Mode των Windows. Σε κάποιες εκδόσεις, χρησιμοποιείται και για να μπεις στο startup menu.

F9: Ανανέωση εγγράφου στο Word, αποστολή e-mail στο Outlook και μείωση φωτεινότητας οθόνης σε κάποια laptops.

F10: Ενεργοποιεί το menu bar του προγράμματος που τρέχεις, ενώ το Shift + F10 λειτουργεί όπως και το δεξί κλικ σε κάθε περιβάλλον. Σε κάποια laptops, αυξάνει τη φωτεινότητα της οθόνης.

F11: Μπαινοβγαίνεις στο fullscreen mode σε όλους τους browsers.

F12: Ανοίγει το παράθυρο της αποθήκευσης στο Word, ενώ το Ctrl + F12 ανοίγει το παράθυρο της αναζήτησης εγγράφου. Shift + F12 αποθηκεύει το έγγραφο, Ctrl + Shift + F12 το τυπώνει.

 

e-radio

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα