Πέντε λόγοι που ο υπολογιστής σας σέρνεται

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα συνακόλουθα lockdown έδειξαν πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τους υπολογιστές μας, καθώς πλέον τους χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο για πράγματα που κάναμε βγαίνοντας έξω. Δουλειά, ψώνια, διασκέδαση, ενημέρωση, τραπεζικές συναλλαγές, επικοινωνία, όλα αυτά και πολλά άλλα πλέον γίνονται μέσω του λάπτοπ μας.

Πολλοί από εμάς, λοιπόν, διαπιστώνουν έντρομοι ότι όσο περνά ο καιρός τόσο πιο αργός στην απόκρισή του γίνεται ο υπολογιστής μας. Κι όμως, είναι φυσιολογικό, καθώς υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που του βάζουν «βαρίδια» στα πόδια κι έτσι μοιάζει να... σέρνεται. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

1. Δουλεύουμε από το σπίτι: αυτό σημαίνει ότι τον χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο για όλο και πιο απαιτητικές δουλειές, από video chat με συναδέλφους, μέχρι άπειρα ανοιχτά παράθυρα στους browser. Ακόμα περισσότερο, το ίδιο κάνουν και πολλοί από τους γύρω μας, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνδεσή μας στο δίκτυο εκ των πραγματων γίνεται πιο «βαριά».

2. Χρησιμοποιούμε VPN: τα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) μας επιτρέπουν να κρύβουμε τη διεύθυνση ΙΡ μας, αλλά ταυτόχρονα, ακριβώς επειδή κανουν μεταφορά των δεδομένων μας μέσω τρίτου server και προφανώς χάνουμε κάποια από την ταχύτητα του δικτύου.

3. Έχουμε εθιστεί στα προγράμματα βιντεοκλήσεων: μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές τηλεδιασκέψεων είναι το Zoom, το οποίο χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες για να συνομιλούν με υπαλλήλους τους. Μόνο που η εφαρμογή «ρουφάει» το bandwidth της σύνδεσής μας και αν δεν είναι και πολύ γρήγορη, τα πράγματα αρχίζουν να έχουν προβλήματα.

4. Έχουμε «βρώμικο» μηχάνημα: αν την ώρα που, πχ, βλέπετε μια σειρά στο Netfilx, ο ανεμιστήρας του υπολογιστή μας κάνει σαν να είναι έτοιμος να απογειωθεί, τότε το μηχάνημα υπερθερμαίνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες ή κρασάρισμα. Ένα καλό καθάρισμα του υπολογιστή βοηθά στην καλύτερη διαχείρηση της θερμότητας.

5. «Μπουκώσαμε» στα Cookies: Κάθε φορά που μπαίνουμε σε μια ιστοσελίδα, αυτή αφήνει στη μνήμη του υπολογιστή μας cookies, μικρά προγράμματα που χρησιμεύουν στο να μας θυμούνται οι ιστοσελίδες, να μας παρακολουθούν και να μας πουλάνε διαφημίσεις. Αν μαζευτούν πολλά πρέπει να τα καθαρίζουμε γιατί μας... τρώνε μνήμη και ταχύτητα.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα