Μάσα Καλέκο: Η Google τιμά την Πολωνή ποιήτρια με doodle

Η google τιμά και αφιερώνει το doodle της, στην Πολωνή ποιήτρια Mascha Kaleko (Μάσα Καλέκο).

Η Καλέκο γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Πολωνία, από Εβραίους γονείς, οι οποίοι εφτά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία.

Αφησε την τελευταία της πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1975 στη Ζυρίχη.

Ως έφηβη άρχισε να γράφει ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα, στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Καλέκο ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Το 1933 δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή "Das Lyrische Stenogrammheft" ("Το λυρικό σημειωματάριο στενογραφίας") και ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα η συλλογή "Kleine Lesebuch für Große" ("Μκρός αναγνώστης για ενήλικες"). Η ποίηση της Καλέκο στα έργα της αυτά συλλαμβάνει την ουσία της καθημερινής αστικής ζωής στο λυκόφως της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και μέσω των σατιρικών στίχων της εξερευνά σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Στο έργο της Καλέκο συλλαμβάνεται έξυπνα η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και μέσω σατιρικών στίχων εξερευνήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Το 1938, η κατάσταση για τους Εβραίους είχε γίνει αφόρητη στην Γερμανία του Χίτλερ, και η Καλέκο με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Χέμιο Βίναβερ και τον ενός έτους γιο τους μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες παραμονής στις ΗΠΑ, η Καλέκο εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της.

Το 1956 επισκέφθηκε για πρώτη φορά μεταπολεμικά την Γερμανία και στις 16 Σεπτεμβρίου 1974 απήγγειλε για τελευταία φορά ποιήματά της δημόσια, στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα