Αεροπλάνα θα συντριβούν, τράπεζες θα καταρρεύσουν, ο κόσμος θα καταστραφεί. Το 2000 ήταν ορόσημο

Αεροπλάνα θα συντριβούν, τράπεζες θα καταρρεύσουν, ο κόσμος θα καταστραφεί. Το 2000 ήταν ορόσημο

Ένα απο τα γεγονότα που προκάλεσαν αναστάτωση στον τεχνολογικό τομέα το 2000

Το 2000 ήταν ένα τεράστιο ορόσημο μιας και ήταν ο τελευταίος χρόνος όχι απλώς της δεκαετίας, όχι μόνο του αιώνα, αλλά και της χιλιετίας.

Το πρόβλημα του έτους 2000 όμως, ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα το 1999 αλλά υπήρχε ως σκέψη από το 1995.

Ποιο ήταν το πρόβλημα;

Επειδή οι παλιοί προγραμματιστές αποθήκευαν τις ημερομηνίες προβλέποντας δύο μόνο ψηφία για το έτος, όταν πλησίασε το 2000, συνειδητοποίησαν πως θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στα υπολογιστικά συστήματα, ιδίως αυτά που ήταν εγκατεστημένα στη δημόσια διοίκηση.

Έως το 2000 όλες οι εφαρμογές έβαζαν αυτόματα το 19 πριν από τα δυο ψηφία της χρονιάς, έτσι για τα προγράμματα το "00" θα σήμαινε έτος 1900. Και αυτό φαντάζεστε τι χαμό θα έφερνε έτσι δεν είναι;

"H Μέρα της Κρίσης"

Στα "Νέα", σε άρθρο του 1998 ο συντάκτης έγραφε:

Η κρίση, διαβεβαιώνουν οι κινδυνολόγοι, θα κορυφωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000. Τότε, λένε, αεροπλάνα θα συντριβούν, σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα σταματήσουν να λειτουργούν, τηλέφωνα θα σιγήσουν, μισθοί δεν θα μπορούν να πληρωθούν. Πολλοί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για την έκταση ­ αν όχι και για την πραγματικότητα ­ αυτής της... Ημέρας της Κρίσεως, ωστόσο η βιομηχανία της πληροφορικής αρχίζει να δείχνει σημάδια νευρικότητας".

Ήταν πολλά τα λεφτά

Τα αεροπλάνα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Ο πολιτισμός δεν βυθίστηκε στο σκοτάδι. Υπήρξαν λίγες δυσκολίες, αλλά δεν υπήρχαν τρομερές καταστροφές - τουλάχιστον, όχι σε σχέση με κάποιον υπολογιστή.

Ακόμη και οι τέσσερις χώρες που θεωρούνταν ότι κινδυνεύουν περισσότερο (Λευκορωσία, Μολδαβία, Ρωσία και Ουκρανία), δεν ανέφεραν καταστροφές. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες τους συνέχισαν να λειτουργούν.

Ωστόσο ο λογαριασμός βγήκε μεγάλος - οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του Y2k bug. Περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από εταιρείες ιδιωτικές, τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.λ.π.

Όταν επιτέλους ήρθε το 2000, τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν ήταν ελάχιστα - και μάλλον επειδή είχαν εγκαίρως παρθεί τα σωστά μέτρα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα