Ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι το Facebook θα κατεβάζει fake news για τον κορονοϊό

Ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι το Facebook θα κατεβάζει fake news για τον κορονοϊό

Ότι το διαδίκτυο έχει γεμίσει με παραπλανητικές πληροφορίες και fake news για την πανδημία, είναι αδιαμφισβήτητο, εξάλλου

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο καθένας σίγουρα θα έχει έρθει αντιμέτωπος με θεωρίες συνωμοσίας έως και απολύτως επικίνδυνα fake news σχετικά με τον κορονοϊό, όλους αυτούς τους μήνες που η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες χώρες καμπάνιες ενημέρωσης που ζητούν από τους πολίτες αυτό ακριβώς: να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μιλώντας στο BBC, ανακοίνωσε ότι η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα «κατεβάζει» όποια fake news εντοπίζει σχετικά με την πανδημία. Όπως εξήγησε στον Simon Jack, αναρτήσεις όπως «αυτή είναι η αποδεδειγμένη θεραπεία για τον κορονοϊό» ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ή η παραπληροφόρηση για το 5G, που έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην καταστροφή υποδομών δικτύου, θα εξαφανίζονται από το Facebook.

Όσον αφορά στον ρόλο της πλατφόρμας στη διάρκεια της πανδημίας, ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε τα εξής: «Εστιάσαμε σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, να ανταποκριθούμε στην οξεία υγειονομική κρίση. Δεύτερον, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μείνουν συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους τους και τρίτον, στην οικονομική ανάκαμψη. Αυτή την περίοδο, παρακολουθούμε τις μικρές επιχειρήσεις να υποφέρουν, δυσκολεύονται να παραμείνουν ανοιχτές ενώ ο κόσμος μένει στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, γι' αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν».

Δεν είναι κανείς σε θέση, αυτή τη στιγμή, να γνωρίζει αν η πρωτοβουλία του Ζάκερμπεργκ θα αποφέρει καρπούς, τουλάχιστον τους αναμενόμενους. Αν, όμως, λάβουμε υπόψη την πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Οτάβα που αναφέρει ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα βίντεο, ανάμεσα στα πιο δημοφιλή στο YouTube, περιέχουν παραπλανητικές ή ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19, τότε ίσως ένα «ξεσκαρτάρισμα» να μην είναι κακή ιδέα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα