Προσοχή: Νέα λίστα με επίφοβες εφαρμογές - Διαγράψτε τις αμέσως από το κινητό σας

Προσοχή: Νέα λίστα με επίφοβες εφαρμογές - Διαγράψτε τις αμέσως από το κινητό σας

Άλλη μια μέρα, άλλη μια λίστα με εφαρμογές για τα κινητά και τα tablets μας πόυ όχι μόνο δεν κάνουν τη δουλειά την οποία διαφημίζουν, αλλά, στην πραγματικότητα αποτελούν -στην καλύτερη περίπτωση- «κερκόπορτες» που επιτρέπουν σε αγνώστους να αποκτούν πρόσβαση στις συσκευές μας και στη χειρότερη, είτε μας χρεώνουν χωρίς να το ξέρουμε, είτε υποκλέπτουν προσωπικά μας δεδομένα.

Η νέα λίστα, σύμφωνα με το Gizchina, αφορά τις εφαρμογές που ένα δίκτυο προγραμματιστών δημιούργησε και που έχουν μέχρι στιγμής περισσότερα από 68 εκατομμύρια κατεβάσματα. Οι εφαρμογές αυτές απαιτούν μεγάλο αριθμό αδειών, όλες μοιάζουν να προέρχονται από το ίδιο website, κάποιοι από τους προγραμματιστές χρησιμοποιούν ως ψευδώνυμα τα ονόματα γνωστών ποδοσφαιριστών και αρκετές εφαρμογές μοιάζουν να είναι κλεμμένες.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις εφαρμογές είναι απροκάλυπτα κακόβουλες, καθώς ζητούν άδεια να χρησιμοποιούν κάμερες, μικρόφωνα και άλλα εξαρτήματα των συσκευών που εμφανώς τους δίνουν πρόσβαση, όχι μόνο στα δεδομένα του κινητού, αλλά ακόμα και στις κινήσεις του χρήστη.

Εκτιμάται ότι οι εφαρμογές αυτές υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν σε κυβερνο-απατεώνες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι προχωρούν σε κρυφές χρεώσεις και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να εγκαταστήσουν ransomware στη συσκευή σας.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, αν έχετε εγκαταστήσει κάποιες από τις παρακάτω 100 εφαρμογές στη συσκευή σας, διαγράψτε την αμέσως.

gizchina

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα