Έγγραφο-σοκ για τους υπαλλήλους του YouTube: Αποδέχονται ότι μπορεί να πάθουν μετατραυματικό στρες

Έγγραφο-σοκ για τους υπαλλήλους του YouTube: Αποδέχονται ότι μπορεί να πάθουν μετατραυματικό στρες

Οι υπάλληλοι του YouTube οι οποίοι έλεγχουν το περιεχόμενο των βίντεο που ανεβαίνουν στο δημοφιλές σάιτ υπογράφουν έγγραφο στο οποίο αποδέχονται ότι η εργασία τους μπορεί να τους προκαλέσει μετατραυματικό στρες (PTSD).

Στο έγγραφο που οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται να υπογράψουν, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αντιλαμβάνομαι ότι το περιεχόμενο που θα ελέγχω μπορεί να είναι ανησυχητικό. [...] Είναι πιθανό ο έλεγχος τέτοιου περιεχομένου να έχει συνέπειες στην ψυχική μου υγεία και μπορεί ακόμα να προκαλέσει μετατραυματικό στρες».

Οι υπάλληλοι αυτοί εργάζονται για την εταιρεία Accenture, η οποία συνεργάζεται με την Google προκειμένου να ελέγχεται το περιεχόμενο των βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube, ενώ σύμφωνα με το Verge, εργαζόμενοι που κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν ήδη διαγνωστεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο, το οποίο αποδίδεται στα ιδιαίτερως βίαια και «διαταραγμένα» βίντεο που παρακολουθούν.

Οι εταιρείες που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες (όχι μόνο στο YouTube, αλλά και στο Facebook και το Τwitter, μετά τα πρώτα κρούσματα, υποχρεώθηκαν να διαθέτουν στους εργαζόμενούς της υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως ψυχολογική στήριξη και διαρκή έλεγχο για την ψυχική τους ισορροπία, ενώ στο έγγραφο οι υπάλληλοι καλούνται να αποδεχθούν ότι «η συγκεκριμένη δουλειά δεν είναι για όλους» και ότι «καμία δουλειά δεν αξίζει να θυσιάσω την ψυχική μου υγεία».

Μάλιστα, εργατολόγοι εκτιμούν ότι το εν λόγω έγγραφο μπορεί να επιτρέπει στις εταιρείες να απολύουν όσους υπαλλήλους κρίνονται ακατάλληλοι για τη δουλειά ή παθαίνουν μετατραυματικό στρες, κάτι που είναι παράνομο.

 

 

topontiki