Αυτό είναι το πρώτο μικρό ιπτάμενο ρομπότ

Αυτό είναι το πρώτο μικρό ιπτάμενο ρομπότ

Μια κλειστή πόρτα είναι ένα κλασικό εμπόδιο για ένα ρομπότ, πολύ περισσότερο για ένα που πετάει στον αέρα. Όχι όμως για το FlyCroTug, ένα νέο αμερικανο-ελβετικό μικροσκοπικό ρομποτικό drone, που είναι ικανό να μεταφέρει αντικείμενα πολύ βαρύτερα από το ίδιο και να ξεπερνά εμπόδια όπως μια πόρτα, απλώς ανοίγοντας το χερούλι. 

Το -μεγέθους παλάμης- FlyCroTug διαθέτει ένα ειδικό μηχανισμό προσκόλλησης που του επιτρέπει αφενός να ανυψώνει και να μεταφέρει αντικείμενα έως 40 φορές βαρύτερα από το ρομπότ (π.χ. μια κάμερα ή ένα μπουκάλι νερό σε μια επιχείρηση διάσωσης), αφετέρου να προσκολλάται το ίδιο σε επιφάνειες, π.χ. τοίχους ή πόρτες. Έτσι, δύο τέτοια ρομποτάκια σε συνεργασία μπορούν να πετάξουν ένα «λάσο» για να σηκώσουν ένα χερούλι και να ανοίξουν μια πόρτα.

Το πρωτοποριακό ρομπότ, που κατασκευάσθηκε από τα εργαστήρια του Μαρκ Κατκόσκι της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και του Ντάριο Φλορεάνο της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), παρουσιάσθηκε στο περιοδικό ρομποτικής "Science Robotics".

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, χάρη στο μικρό μέγεθός τους, τα FlyCroTug μπορούν να τρυπώσουν σε στενά μέρη και να πετάξουν κοντά σε εγκλωβισμένους ανθρώπους, μεταφέροντάς τους εφόδια ή άλλο εξοπλισμό (φαγητό, νερό, κινητό, κάμερα κ.α.), κάτι που τα καθιστά πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πολέμου. Γι' αυτό, άλλωστε , ο στρατός των ΗΠΑ συγχρηματοδοτεί το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα