Ebenezer Cobb Morley: Ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα του ποδοσφαίρου στη Google

Ebenezer Cobb Morley: Ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα του ποδοσφαίρου στη Google

Ο Ebenezer Cobb Morley είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα του ποδοσφαίρου και το Google του αφιερώνει το σημερινό του Doodle, με αφορμή και την 187η επέτειο από την γέννησή του.

Το 1863 ο Ebenezer Cobb Morley όρισε τους κανόνες του ποδοσφαίρου στη Βρετανία, Το παιχνίδι έως τότε ήταν πολύ χαοτικό.

Ο 13ος από τους κανόνες του, δίνουν μία ιδέα για το πόσο άναρχο ήταν το ποδόσφαιρο πριν αυτόν: Κανένας παίκτης δεν επιτρέπεται να φορά προστατευτικά καρφιά ή σιδερένιες πλάκες στον πάτο των παπουτσιών του.

Ο Morley ήταν γιος υπουργού, αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό και σπούδασε νομική. Όταν έγινε μέλος της ομάδας ποδοσφαίρου Barnes στο Λονδίνο κατάλαβε ότι το παιχνίδι θα ήταν πιο ωφέλιμο αν είχε περισσότερους κανόνες.

Σε μία συνάντηση με μέλη ποδοσφαιρικών ομάδων απ’ όλη την Αγγλία, ο Morley συνέταξε τη λίστα με τους 13 κανόνες του, που αργότερα αποτέλεσαν τη βάση του παιχνιδιού σε όλη την Αγγλία.

Οι κανονισμοί του βοήθησαν ώστε να μειωθεί η βία στα γήπεδα, και να επισημοποιηθεί η σημασία του οφσάιντ, καθώς μέχρι τότε οι παίκτες συνήθιζαν να στέκουν μονίμως σε λάθος θέση για να περιμένουν μία πάσα που θα τους βοηθούσε να σκοράρουν.

Ο Morley βοήθησε αργότερα και στην ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι, ακόμη, το άρχων σώμα του ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία και διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος της.

Υπήρξαν και άλλοι που συνέλαβαν στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου, όμως χάρις στον Morley έγινε ένα λιγότερο βίαιο και δημοφιλές παιχνίδι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα