H πρώτη φωτογραφία του κυνηγού εξωπλανητών TESS συγκλονίζει

H πρώτη φωτογραφία του κυνηγού εξωπλανητών TESS συγκλονίζει

Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), που έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό εξωπλανητών, εκτοξεύτηκε επιτυχώς την Πέμπτη και η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε κόβει την ανάσα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του περάσματος του τηλεσκοπίου σε απόσταση 5.000 μιλίων από τη Σελήνη και είναι πραγματικά απίστευτη, καθώς κατάφερε να αποτυπώσει περισσότερα από 200.000 αστέρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, το τηλεσκόπιο αναμένεται «να καλύψει πάνω από 400 φορές την έκταση του διαστήματος» και θα το «χτενίσει» με τις τέσσερις κάμερες που διαθέτει κατά την – αρχική – διετή αποστολή του για τον εντοπισμό εξωπλανητών.

Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 108.000 χιλιομέτρων (στο περίγειο) έως 373.000 χιλιομέτρων (στο απόγειο). Κάθε φορά που θα πλησιάζει πολύ τη Γη, θα στέλνει στους επιστήμονες τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στο μεταξύ.

Το TESS θα στρέψει τις τέσσερις κάμερές του στον ουρανό για να αναζητήσει ίχνη πλανητών που περνούν μπροστά από αυτά τα 200.000 κοντινά στη Γη άστρα, τα οποία απέχουν από τον πλανήτη μας έως 300 έτη φωτός. Θα ανοίξει έτσι το δρόμο στο ακόμη μεγαλύτερο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb, που θα ακολουθήσει το 2020.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το τηλεσκόπιο θα παρατηρεί τον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, ενώ κατά το δεύτερο έτος του βορείου ημισφαιρίου, έτσι ώστε να καλύψει πάνω από το 85% του ουρανού.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα