Ελληνας κάνει τη μεγάλη έκπληξη: δεύτερος στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist

Ενας Ελληνας κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Ο 19χρονος Γιάννης Λιανέρης, εντελώς αυτοδίδακτος στην Πληροφορική και πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών, ήρθε δεύτερος στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist στο Word, που έγινε στην DisneyWorld των ΗΠΑ από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου. Προερχόμενος από χώρα με πολύ χαμηλό ακόμη επίπεδο ψηφιακής παιδείας, ο Γιάννης, έφερε τη διάκριση για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εμαθε τυχαία για τον διαγωνισμό και ήταν πάλι η τύχη που τον βοήθησε να φτάσει ως επιλαχών στο τελικό, όπου συμμετείχαν νέοι από 74 χώρες. Και όπως αποδείχθηκε, άξιζε τον κόπο. Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο.

Πώς βρέθηκες στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft;

Τον έμαθα από διαφημίσεις στο μετρό γιατί η Ιnfotest, που τον διοργανώνει, είχε συνεργαστεί με το υπουργείο Μεταφορών. Ετσι συμμετείχα σε ένα διαγωνισμό το Μάρτιο πάνω σε προγράμματα της Microsoft, το Word και το Excel. Δεν είχα κάνει κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση σ’ αυτά, ασχολιόμουν όμως από μόνος μου. Αποφάσισα να συμμετάσχω κυρίως για να πάρω τα πτυχία.

Ποια πτυχία;

Εδιναν την ευκαιρία να πάρω τα πτυχία Microsoft Office Specialist πάνω στο Word και το Excel, χωρίς να έχω κάνει κάποια μαθήματα. Τελικά βγήκα πρώτος στο Word και βραβεύτηκα από τον υπ. Μεταφορών κ. Mιχάλη Λιάπη.

Και η συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Μicrosoft στις ΗΠΑ πώς ήρθε;

Περίμενα μέχρι το τέλος Μαρτίου που βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα και δεν ήμουν πρώτος, αλλά δεύτερος. Ομως αυτός που είχε βγει πρώτος δεν μπορούσε λόγω άλλων υποχρεώσεων να πάει και έτσι πήγα εγώ στην Αμερική, στην Disneyworld στο Ορλάντο της Φλόριντα. Πιο πολύ πήγα για το ταξίδι και την εμπειρία. Δεν πίστευα ότι θα μπορέσω να κάνω κάτι.

Ποια ήταν η φύση των εξετάσεων;

Μας έβαλαν να χρησιμοποιήσουμε τις λειτουργίες των προγραμμάτων για πρακτικούς σκοπούς. Από το πιο εύκολο, να μορφοποιήσουμε ένα κείμενο, μέχρι πιο δύσκολα, να συγχωνεύουμε έγγραφα, να γράφουμε προ-εντολές κ.ά. Τελικά βγήκα δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη.

Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Δεν ξέρω αν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη. Σίγουρα όμως είναι κάτι σημαντικό. Φαντάζομαι ότι θα μου ανοίξει ορίζοντες σε επίπεδο σπουδών.

Πού αποδίδεις την επιτυχία σου;

Επειδή αγαπάω τους υπολογιστές και ασχολούμαι πολύ μαζί τους, νομίζω ότι καταλαβαίνω τη λογική τους. Ξέρω πώς λειτουργούν.

Εχεις άλλα χόμπι;

Με ενδιαφέρει η φωτογραφία. Επίσης μου αρέσει ιδιαίτερα να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία. Αυτή την περίοδο διαβάζω «Το Μπαντολίνο» του Ουμπέρτο Εκο. Διάβασα επίσης τον «Κώδικα ντα Βίντσι». Μου φάνηκε ενδιαφέρον. Από τα βιβλία που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση ήταν «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» που συνδύαζε τα μαθηματικά με τη λογοτεχνία με πολύ ωραίο τρόπο, που δεν έχω ξαναδεί.

Η ζωή του Γ. Λιανέρη

 Αρχισα να ασχολούμαι με τους υπολογιστές από την Α’ Δημοτικού. Ξεκίνησα με τον υπολογιστή που είχε η μητέρα μου για τη δουλειά της. Βρήκα μια γλώσσα προγραμματισμού εκεί και έφτιαξα κάποια πράγματα που ήταν κάπως εύκολα και με βοήθησαν να ξεκινήσω. Επίσης με βοήθησε και ο θείος μου, οπότε είχα κάποια βοήθεια.

 Στην Ε’ Δημοτικού μου πήραν δικό μου υπολογιστή. Ασχολήθηκα κυρίως με προγραμματισμό. Αργότερα, όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο, μπήκα και στο Ιντερνετ που μου άνοιξε νέους ορίζοντες στην πληροφόρηση. Μπορούσα να ενημερώνομαι για περισσότερα πράγματα και να μαθαίνω.

 Οι γονείς μου ανησυχούσαν που καθόμουν τόσες ώρες με τον υπολογιστή γιατί πίστευαν ότι θα με εμποδίσει να διαβάζω τα μαθήματα του σχολείου. Μερικές φορές είχαν γίνει κάποιοι… ομηρικοί καβγάδες.

 Μου άρεσε να ασχολούμαι με τους υπολογιστές γιατί μπορούσα να φτιάξω πράγματα που να φανούν χρήσιμα και σε άλλους. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα μετατροπής αρχείων ήχου από κινητό σε κανονική μορφή ή πρόγραμμα επεξεργασίας πληροφοριών σε τραγούδια κ.ά.

 Πριν ασχοληθώ με τους υπολογιστές, όταν ήμουν πιο μικρός, μου άρεσε να διαβάζω Αστρονομία και Αρχιτεκτονική.

πηγή: Ε-ΤΙPΟΣ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα