Τίθεται σε λειτουργία λογισμικό που εντοπίζει λογοκλοπές και αντιγραφές

Το πανεπιστημιακό «γεγονός» του 2017 ήταν η είδηση πως 106 φοιτητές παρέδωσαν την ίδια εργασία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στις φοιτητικές παρατάξεις και στον πολιτικό κόσμο. Αυτό ακριβώς ήταν και το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς εδώ και χρόνια επικρατεί η λογική της αντιγραφής και της… εύκολης λύσης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρόκειται δηλαδή για μια κατάσταση στον πανεπιστημιακό χώρο που έτεινε να παγιωθεί.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμβάν φαίνεται πως προκάλεσε τόση ταραχή ώστε, εκ των πραγμάτων, αναγκάστηκε να κινητοποιηθεί ο πανεπιστημιακός μηχανισμός αναζητώντας λύση. Κάπως έτσι λοιπόν τα ελληνικά πανεπιστήμια απέκτησαν σύστημα κατά της λογοκλοπής για να μπορούν να ελέγχουν τις φοιτητικές εργασίες. Ένα σύστημα που θα είναι από και μπρος ο «βραχνάς» των φοιτητών, κυρίως βεβαίως εκείνων που δεν έχουν όρεξη για περισσότερη δουλειά.

Τι κάνει το λογισμικό
Από το 2018, το λογισμικό Turnitin θα «κοσκινίζει» τις φοιτητικές εργασίες, είτε είναι διπλωματικές είτε πτυχιακές, όπως και τις διδακτορικές διατριβές. Το λογισμικό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά και σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά.
Το Turnitin ανιχνεύει αποσπάσματα από τις πηγές που ο φοιτητής παρουσιάζει στην εργασία του και ελέγχει αν ο φοιτητής τα έχει χρησιμοποιήσει αυτούσια. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει αν μια πρωτότυπη εργασία που έχει καταθέσει κάποιος φοιτητής έχει αντιγραφεί από άλλους φοιτητές.
Στη συνέχεια, υπολογίζει το «ποσοστό συνάφειας» κάθε εργασίας με τις επιστημονικές πηγές ώστε, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του λογισμικού, να αποφασίζει ο διδάσκων  εάν έχει υπάρξει αντιγραφή από τον φοιτητή ή όχι.

Και οι διδακτορικές διατριβές θα περνάνε από το «μικροσκόπιο» του λογισμικού αφού δημοσιευθούν κι αυτό θα γίνεται για λόγους ασφάλειας, προκειμένου να μη βρεθεί κάποια νέα μεθοδολογία αντιγραφής και κατάθεσής τους από άλλο άτομο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο λογισμικό Turnitin. Η Σύνοδος Πρυτάνεων έδωσε εξουσιοδότηση στον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών προκειμένου να διαπραγματευτεί για την απόκτηση του λογισμικού.

Σταδιακή αξιοποίηση
Η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Θανοπούλου, ενημέρωσε ηλεκτρονικά τους φοιτητές του ιδρύματος επισημαίνοντας ότι «πρόσφατα αποκτήσαμε ακόμα ένα εργαλείο υπεράσπισης της αξίας των πτυχίων, διπλωμάτων και τίτλων που αποκτάτε μέσα από τις σπουδές σας. Μέσα από την κοινοπραξία GUNET των ΑΕΙ της χώρας αποκτήσαμε πρόσβαση στο λογισμικό Turnitin. Αυτό ελέγχει τις εργασίες που υποβάλλονται για περιπτώσεις ακούσιας ή (υπάρχουν, φευ, και αυτές οι περιπτώσεις) εκούσιας λογοκλοπής».

Η Ε. Θανοπούλου τόνισε πως «με τη χρήση του λογισμικού αυτού αποφεύγετε, π.χ., να αναπαραγάγετε γνώση που κάποια τρίτη πηγή “έκλεψε” και δεν το ανέφερε. Αποφεύγετε λοιπόν να βρεθείτε άθελά σας “κλεπταποδόχοι” κλεμμένης πνευματικής ιδιοκτησίας. Ταυτόχρονα σας παρέχει βοήθεια να δείτε μήπως τελικά στηρίζεστε σε άλλες πηγές που μπορεί να τις έχετε αναφέρει μεν, αλλά τις έχετε ενσωματώσει χωρίς επαρκή δική σας επεξεργασία. Έτσι θα μπορέσετε να αποφύγετε το θλιβερό αποτέλεσμα να είναι η εργασία σας συνονθύλευμα “κοπτορραπτικής” κειμένων».

«Τέλος, όποιος μπορεί να σκεφθεί στο μέλλον να υπονομεύσει την αξία των δικών σας κόπων και διπλωμάτων (πιστεύοντας πως αντιγράφοντας ελαφρά τη καρδία δεν θα τον/την πάρει κανείς είδηση) έχει με το Turnitin “λήξει” ως υπονομευτής του καλού μας ονόματος. Και του δικού σας», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πληροφορικής και αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Σφηκόπουλος, ισχυρίστηκε στην «Καθημερινή» ότι εδώ και χρόνια τμήματα έχουν συστήματα που ελέγχουν τη λογοκλοπή, αλλά γενικεύεται η χρήση ενός προγράμματος σε όλα τα ΑΕΙ.

Κάλυψη από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ!
Το μέγεθος του μεγάλου προβλήματος της αντιγραφής αναδείχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, με την αποκάλυψη ότι 106 φοιτητές κατέθεσαν τον Ιούνιο την ίδια εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους αντιγραφείς, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ τάχθηκαν κατά της απόφασης. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ζήτησε με ανακοίνωσή της την άρση της ποινής, αφού «σε περίοδο βαθιάς κρίσης, η απαγόρευση συμμετοχής φοιτητών στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου αποτελεί ακραία κίνηση, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για την ομαλή συνέχεια των σπουδών των παραπάνω φοιτητών».

Το αποτέλεσμα ήταν ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ να δεχθούν αποδοκιμασίες για τη στάση τους αυτή από τοπικούς παράγοντες και βουλευτές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνος Δέρβος είπε στα μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ότι «είναι αυτονόητο, προφανές και δεδομένη θέση μας πως οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται από όλους και, σε αντίθετη περίπτωση, η επιβολή κυρώσεων είναι επιβεβλημένη. Οι εκάστοτε κυρώσεις, όμως, πρέπει να είναι αναλογικές του κάθε παραπτώματος και όχι εξοντωτικές. Απόψεις περί ατιμωρησίας ή “άφεσης αμαρτιών”, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τη νεολαία μας».

Ο ίδιος σημείωσε: «Μου προκαλεί εντύπωση πως πολλοί θυμούνται την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ όταν θέλουν να δώσουν δυσανάλογη έκταση σε μεμονωμένα περιστατικά. Όταν, όμως, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ παλεύει μόνη για ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια κόντρα σε κοινούς εγκληματίες, ή για ελεύθερη και σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση απέναντι σε αυτούς που τώρα μας κυβερνούν, όλοι αυτοί σιωπούν».

Ο πυρήνας του θέματος φυσικά είναι ότι οι 106 φοιτητές απέκτησαν πρόσβαση στην ίδια εργασία (απ’ την οποία και αντέγραψαν) καταβάλλοντας – πιθανότατα – αντίτιμο. Ανεξάρτητα από το θέμα της αντιγραφής και το προκλητικό «κουκούλωμα» το οποίο επιχείρησε η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκείνο που (ακόμα) δεν έχει αποσαφηνισθεί είναι ο λόγος για τον οποίο οι φοιτητικές παρατάξεις «προσελκύουν» φοιτητές δίνοντάς τους θέματα «SOS» ή και προνομιακές σημειώσεις μαθημάτων.
Το πράττουν άραγε έτσι ώστε οι φοιτητές, εφόσον γίνουν μέλη της ΔΑΠ (σ.σ.: ή όποιας άλλης παράταξης), να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας στις εξετάσεις τους;

 

topontiki

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Τεχνολογία

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: