Πρόστιμο - μαμούθ για το Android μελετά η Κομισιόν

Αν οι πληροφορίες που μεταδίδει αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters αποδειχθούν ακριβείς, τότε, το πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ που πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Google σχετικά με την υπηρεσία αγορών της θα μοιάζει με... χάδι, μπροστά στην ποινή που η Κομισιόν μελετά για το Android.

Υπενθυμίζεται ότι το Android, το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, έχει βρεθεί εδώ και κάμποσο καιρό στο στόχαστρο της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, καθώς η Google, η οποία παρέχει δωρεάν στις εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα το λειτουργικό, θεωρείται ότι εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της.

Το πρόβλημα, όπως το βλέπει η Επιτροπή, είναι το εξής: η Google παρέχει δωρεάν μεν το λειτουργικό, ωστόσο υποχρεώνει τους κατασκευαστές να ενσωματώσουν στο λογισμικό της συσκευής τις υπηρεσίες της, όπως αυτές συμπεριλαμβάνονται στο Google Play.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι κατασκευαστές αλλά κυρίως οι δημιουργοί εφαρμογών για το Android θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες για τα προϊόντα τους με αυτές της Google, ενώ έχει κατηγορήσει την εταιρεία ότι πληρώνει κατασκευαστές και παρόχους κινητής τηλεφωνίας ώστε να εγκαθιστούν μόνο υπηρεσίες και εφαρμογές της Google.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη εμπειρογνωμόνων πριν καταλήξει σε απόφαση, ενώ αν τελικά επιμείνει στη θέση της, τότε η οικονομική ζημιά για την Google μπορεί να είναι τεράστια.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα