Oskar Fischinger: Η Google τιμά τον πρωτοπόρο των animation. Φτιάξε την δική σου μουσική!

Η Google με το σημερινό της Doodle, τιμά τον Αμερικανογερμανό μουσικό και δημιουργό ταινιών, που δημιούργησε ασύγκριτες δουλειές κινουμένων σχεδίων με μουσική, τον Oskar Fischinger, με αφορμή τα 117 γενέθλιά του.

Η Google με το σημερινό της Doodle επιτρέπει στους χρήστες πατώντας πάνω του να φτιάξουν το δικό τους animation βίντεο στο στιλ του Fischinger, κάνοντας κλικ σε ένα από τα διαμάντια του.

Ο Oskar Fischinger, ήταν από τους πρωτοπόρους των animation και των μουσικών βίντεο στον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1900, στο Γκελχάουζεν, και πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 1967 στο Λος Άντζελες.

Έμεινε στην ιστορία καθώς δημιούργησε μουσικά κινούμενα σχέδια, πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα γραφικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στην ιστορία έχουν μείνει τα σπέσιαλ εφέ που δημιούργησε για την ταινία, «Woman in the Moon» (Γυναίκα στη Σελήνη), του Fritz Lang, το 1929, αλλά και η μικρού μήκους ταινία animation «Motion Painting No. 1» (1947), η οποία είναι πλέον εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο Fischinger έφυγε από την ναζιστική Γερμανία για το Χόλυγουντ το 1936, όταν ο Χίτλερ απαγόρεψε την αφηρημένη τέχνη. Τα animations που έκανε ήταν άψογα και απόλυτα συγχρονισμένα με τη μουσική και αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν υπολογιστές και οι δημιουργοί ήταν «εργάτες της αγάπης τους», καθώς έπρεπε να κάνουν όλη την ψηφιακή δουλειά που γίνεται σήμερα με το χέρι.

«Η μουσική δεν περιορίζεται στον κόσμο του ήχου. Εκεί υπάρχει και η μουσική του οπτικού κόσμου», ήταν μία από τις διάσημες ρήσεις του.

Συνολικά ο Fischinger έκανε περισσότερες από 50 ταινίες μικρού μήκους, ενώ σχεδίασε πάνω από 800 καμβάδες, οι οποίοι κοσμούν μουσεία, πινακοθήκες και διάφορες συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μία από τις χαρακτηριστικές δουλειές του καλλιτέχνη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα