Πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν στο Facebook

Θεωρήθηκε ότι παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα αυτόματης αντιστοίχησης μεταξύ των λογαριασμών των χρηστών των δύο υπηρεσιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ στο Facebook για την παροχή ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήχθη το 2014, βάσει του αντιμονοπωλιακού κανονισμού της ΕΕ, προκειμένου να δοθεί έγκριση για την απόκτηση του WhatsApp.

Ο κανονισμός της ΕΕ για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν ορθές πληροφορίες, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για την Επιτροπή προκειμένου να ελέγχει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η υποχρέωση αυτή ισχύει, ανεξάρτητα από το εάν οι πληροφορίες έχουν αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα της σχετικής αξιολόγησης.

Όταν το Facebook κοινοποίησε την εξαγορά του WhatsApp το 2014, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει αξιόπιστη αυτόματη αντιστοίχιση μεταξύ των λογαριασμών των χρηστών του Facebook και των λογαριασμών των χρηστών του WhatsApp. Η δήλωση αυτή έγινε τόσο στο έντυπο κοινοποίησης, όσο και σε απάντηση αίτησης παροχής επιπλέον πληροφοριών προς την Επιτροπή. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2016, το WhatsApp ανακοίνωσε την ενημέρωση των όρων παροχής υπηρεσιών και της πολιτικής απορρήτου του, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας σύνδεσης των αριθμών τηλεφώνου των χρηστών του WhatsApp με τις ταυτότητες των χρηστών του Facebook.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2016, η Επιτροπή απηύθυνε κοινοποίηση αιτιάσεων στο Facebook, όπου περιέγραφε τις ανησυχίες της. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, αντίθετα με τις δηλώσεις του Facebook στη διαδικασία ελέγχου του 2014, η τεχνική δυνατότητα αυτόματης αντιστοίχισης των ταυτοτήτων των χρηστών Facebook και WhatsApp υπήρχε ήδη από τότε και οι υπεύθυνοι του Facebook γνώριζαν αυτή τη δυνατότητα.

Η απόφαση επιβολής του προστίμου 110 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει καμία επίπτωση στην απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη συναλλαγή βάσει του αντιμονοπωλιακού κανονισμού της ΕΕ το 2014. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η τότε απόφαση βασίστηκε σε ορισμένα στοιχεία που υπερβαίνουν την αυτόματη αντιστοίχιση χρηστών. Η Επιτροπή κατά το χρονικό αυτό διάστημα πραγματοποίησε μια επιπλέον αξιολόγηση, η οποία θεωρούσε τη δυνατότητα αντιστοίχισης χρηστών ως πιθανότητα. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι, αν και σχετικές, οι εσφαλμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες που παρείχε το Facebook δεν είχαν αντίκτυπο στην έκβαση της τότε τελικής απόφασης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση επιβολής προστίμου σε εταιρεία για την παροχή ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού περί συγκεντρώσεων το 2004.

«Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις εταιρείες ότι πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις πτυχές των κοινοτικών κανόνων περί συγχωνεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης παροχής ορθής πληροφόρησης. Η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των συγκεντρώσεων στον ανταγωνισμό με πλήρη γνώση των ακριβών πραγματικών περιστατικών», δήλωσε η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού.

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα