Facebook και Google έπεσαν θύμα απάτης 100 εκατ. δολαρίων

Ένας 48χρονος από τη Λιθουανία κατάφερε να εξαπατήσει τους γίγαντες του Διαδικτύου Facebook και Google κάνοντάς τους να καταθέσουν συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς του μέσα σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με το Fortune και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πώς το έκανε; Χρησιμοποιώντας την κοινή μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Evaldas Rimasauskas δημιούργησε αρκετούς λογαριασμούς στη Λετονία και την Κύπρο χρησιμοποιώντας το όνομα μιας ασιατικής εταιρίας που κατασκευάζει υλικό για υπολογιστές και συνεργάζεται στενά με τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς.

Στη συνέχεια δημιούργησε ψεύτικους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρίσταναν ότι είναι εκπρόσωποι της εταιρείας με τους οποίους διεξάγονταν συχνές οικονομικές συναλλαγές. Χρησιμοποίησε αυτούς τους πλαστούς λογαριασμούς για να ζητήσει χρήματα από το Google και το Facebook και το κόλπο του έπιασε. Ο 48χρονος κατάφερε να ακολουθεί το σχέδιο του με επιτυχία από το 2013 έως το 2015.

Αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα ήταν ψεύτικα, αλλά έμοιαζαν να προέρχονται από υπαλλήλους της εταιρείας που εδρεύει στην Ασία. Κάθε φορά που χρήματα έφταναν σε τραπεζικό λογαριασμό που κατείχε ο Rimasauskas τα έστελνε αμέσως σε άλλους λογαριασμούς υπό τον έλεγχό του στη Λετονία, την Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και το Χονγκ Κονγκ.

Οι δύο εταιρείες κατάλαβαν τελικά ότι είχαν στείλει χρήματα σε δόλιους λογαριασμού και η υπόθεση έφτασε στο FBI.

Ο 48χρονος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαδικτυακή απάτη. Εάν δοθεί η μέγιστη ποινή για το σύνολο των κατηγοριών, θα καταδικαστεί με περισσότερα από 80 χρόνια στη φυλακή. Google και Facebook δεν έχουν σχολιάσει επισήμως την υπόθεση.

 

lifo

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα